Жайворонок лісовий (Lullula arborea, лесной жаворонок)





Lullula arborea

Середовище існування/Опис

Маса тіла: 24-36 г, довжина тіла: до 15 см. Дорослий птах зверху світло-бурий, із чорними рисками; "брови" білуваті, сходяться на потилиці; низ білуватий, воло і боки тулуба з жовтувато-вохристим відтінком і чорними рисками; верхні покривні пера першорядних махових чорні, з білою верхівкою і білою основою; махові пера темно-бурі; центральні стернові пера бурі, інші стернові пера темніші, з білими плямами на верхівці; дзьоб і ноги бурі. У молодого птаха, який подібний до дорослого, пера верху з білою верхівкою; на волі темні плями.

Вид –/Рід — Lullula arborea
Родина – Жайворонкові
Ряд – Горобцеподібні

Середовище існування: лісові галявини та узлісся.

Відмінності від схожих видів: від польового жайворонка відрізняється меншими розмірами, чіткими білуватими "бровами", чорною з білим плямою на крилі, коротшим хвостом, а також тим, що білий колір є лише на верхівці кількох крайніх стернових пер.

Біотоп, якому птах надає перевагу: лісові галявини та узлісся.

Поведінка, її особливості: лякливий; співає переважно високо в повітрі.

Живлення

Живиться насінням і комахами.

Розмноження

Гніздиться на землі, в ямці під полином або злаками. У кладці 4-5 білих або рожево-бурих яєць з бурими плямами.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Поширений на території Північної Африки та Західної Євразії від атлантичного узбережжя на схід до долини Ками, Саратовського Заволжжя, а також на західному узбережжі Каспійського моря. Зустрічається в середній смузі європейської частини Росії (на південь до Камишина) і на Кавказі. Статус в Україні: гніздовий, перелітний, зимуючий. Гніздиться в лісовій і лісостеповій смугах, окрім високогір’я Карпат, а також у північній частині степової смуги і в Кримських горах; мігрує скрізь; зимує в Криму.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»