Гриф чорний (Aegypius monachus, чёрный гриф)





Aegypius monachus

Грифи чорні - дуже великі птахи. Дорослі птахи темно-бурі, комір навколо шиї і пух на шиї — світло-бурі. У молодих птахів все оперення, в тому числі і шия, темно-бурі. У природі легко визначити за розмірами, темним забарвленням оперення (в тому числі і голови, це відрізняє грифа від сипа білоголового), характерним силуетом у польоті: широкі крила, втягнута голова, короткий клиноподібний хвіст.

Маса самців - 7,0-11,5 кг, самок - 7,5-12,5 кг, довжина 100-110 см, крило самців - 71,0-83,0 см, самок - 71,5-85,4 см, розмах - 250-300 см.

Пташенята в першому пуховому вбранні білі з сіруватим відтінком, добре відрізняються від пташенят орлів масивним дзьобом. Друге пухове вбрання бурого забарвлення, дуже густе. Лапи пташенят в цьому віці сіруваті, але жовтіші, ніж гола шкіра довкола очей.

Довго ширяють високо в повітрі, роблячи широкі кола. Помітивши поживу, круто і швидко пікірують з висоти з гучним шумом крил.

В Україні гриф чорний гніздиться тільки у Південному Криму. Під час кормових міграцій зрідка залітає на північ – аж до Чернігівської області. Ареал виду охоплює Південну Європу та Азію (гірські райони).

Полюбляють перебувати на урвищах скель у лісовому поясі гір. Кримська популяція грифа чорного налічує близько 30 особин (переважно статевонезрілі та птахи, що не розмножуються; 1954 - 60 роках у ній налічувалося 15 - 20 пар, 1980 році - 5 - 8, 1988 році - 4 - 5 пар).

Гніздяться рано. Уже в двадцятих числах березня в гніздах буває одне біле з рудувато-бурими плямами яйце.

Гнізда завжди на деревах (у Криму на верхівках кримської сосни), із сухих довгих сучків і гілок, вимощені травою, шерстю, дрібними гілочками тощо. Насиджують обидва птахи, близько 55 днів. Пташенята лишаються в гнізді дуже довго, протягом 3,5—4 місяців, вилітають у серпні або навіть у вересні.

Грифи досить часто гніздяться концентрованими поселеннями, в яких відстань між гніздами складає 0,1-3,0 км. При дисперсному гніздуванні відстань між гніздами різних пар коливається від 5 до 30 км, складаючи зазвичай 12 км.

Живляться грифи чорні м'ясом і кістками мертвих тварин. Проковтують разом з м'ясом кістки, шерсть, які перетравлюють частково.

Даний вид занесено до Червоної книги Української РСР (1980) та Європейського Червоного списку (1991). Охороняється в Кримському та Ялтинському гірсько-лісовому природних заповідниках. Для збільшення популяції потрібно підгодовувати птахів, оберігати кожне гніздо, в тому числі за межами заповідних територій.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»