Горлиця велика (Streptopelia orientalis, большая горлица)





Streptopelia orientalis

Середовище існування/Опис

Горлиця велика — птах з сімейства голубиних, самий великий представник роду горлиць.

Розміри великої горлиці близько 30 см в довжину, забарвлення буруватого відтінку на спині, черевце — з рожевим відтінком, хвостове оперення має чорний колір з білою смугою по краю. На шиї у дорослих особин розташовані чорні і білі смуги. Очі птиці світло-червоного кольору, а повіки темно-червоного, дзьоб коричневий, ноги з червоним відтінком. Хоча забарвлення і не дуже яскраве, але, по-своєму, птах дуже привабливий. Звучання голосу великої горлиці не відрізняється від воркування горлиці малої і звичайної і нагадує ніжне бурчання.

Вид –/Рід — Streptopelia orientalis
Родина – Голубові
Ряд – Голубоподібні

Велика горлиця любить селитися в змішаних і широколистяних лісах, в яких присутні численні сонячні галявини, березові ліси, заплави річок. Рідко можна побачити цих птахів в темних і глухих лісах. Часто велику горлицю можна побачити в містах і селищах, тут воркування цих птахів не є чимось незвичайним. Парки та посадки уздовж доріг є зручним місцем для життя горлиці. Життя поруч з людьми настільки зручне цим птахам, що багато їх зробили вибір на користь міського життя, розлучившись із звичними для горлиць місцями проживання.

Політ великої горлиці дуже нагадує політ голуба, ці птахи не є легкою здобиччю для хижаків, так як вміло пікірують між гілками дерев. Головний ворог горлиці — тетерев'ятник, але і йому нечасто вдається схопити горлицю, якщо тільки вона не на відкритому просторі. Часто хижаки користуються тим, що ці витончені пташки люблять вологі місця, куди зграями злітаються на водопій в жаркий час доби. Місце це, як правило, буває відкрите і є велика ймовірність стати здобиччю хижої птиці. В кінці вересня на початку жовтня велика горлиця готується до відльоту на зимівлю. Зимують вони в Африці, хоча орнітологами до цих пір точно не встановлені постійні місця зимівлі цих птахів. Відліт горлиць не привертає уваги і проходить непомітно, так як вони не створюють великих зграй. Тільки вже в процесі перельоту, вони можуть формувати величезні хмари з собі подібних особин і пересуватися такими зграями до місця зимівлі. Не всі горлиці є перелітними. Ті птахи, які живуть у північних областях — відлітають на південь, а південні — осілі і залишаються на одному місці і влітку і взимку.

Міфи про великих горлиць. Миролюбний і ангельський вид горлиць вводить людей в оману. Ця птиця, яка символізує собою мир і щастя, зовсім не так миролюбна і має складний і сварливий характер. Птахи б'ються через їжу, через житло, при розділі ділянок і з багатьох інших причин. Зворушливі голубині поцілунки є ніщо інше, як звичайне годування самцем самки. Для того, щоб передати рідку кашку з дзьоба в дзьоб необхідний досить тривалий і тісний контакт, який люди і приймають за затяжний голубиний поцілунок.

Велика горлиця живе в природі не більше шести років, хоча точний термін її життя визначити складно, в неволі ці птахи жили понад 10 років. Багато молодих особин вмирають не від хвороб, а від лап хижих тварин і птахів. Чим старший птах, тим менша ймовірність, що він стане здобиччю, так як життєвий досвід робить їх більш обережними.

Живлення

Живляться рослинною їжею: насіння, листя, плоди та ягоди. Вживають плоди та ягоди малого розміру. Невеликий відсоток у живленні родини займає тваринна їжа — комахи та інші дрібні безхребетні. Регулярно п'ють воду. Коли п'ють, всмоктують воду, не піднімаючи голови.

Розмноження

Кубло великої горлиці розміщується на гілках дерев, причому перевага робиться горизонтальним, так як на них можна зручно розташувати необхідну кількість будівельного матеріалу для житла. У місті кубло великої горлиці можна побачити на карнизах будинків, на горищах і під дахами житла людини. Гніздо розташовується невисоко від землі і за формою практично плоске. Будується житло птахами досить недбало, іноді воно просвічується наскрізь і можна побачити самку, яка сидить на кладці. Горлиця відкладає два чисто-білих яйця невеликого розміру, вагою близько 9 г, які насиджує протягом двох тижнів. За сезон виводиться два виводки пташенят. Вигодовують молодих горлиць обоє батьків, відригуючи з зоба перероблену їжу у вигляді насіння дерев і комах. Через 20-30 днів пташенята вилітають з гнізда, вони просто виганяються своїми батьками, так як здатні самі добувати собі їжу. А самка приступає до нової кладки.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Поширена велика горлиця в Азії, від Уралу до Сахаліну та Охотського моря, Європі, Приморському краї, виняток становлять країни Скандинавії. В Україні — рідкісний залітний вид. Зареєстровано в Криму.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»