Зозуля глуха (Cuculus saturatus, глухая кукушка)





Himalayan Cuckoo

Середовище існування/Опис

Глуха зозуля — птах середніх розмірів. Самці і самки глухої зозулі, приблизно однакові за розміром, але влітку різняться по забарвленню тіла. Довжина тіла дорослої птиці — близько 30-45 см, довжина крила — близько 20 см, розмах крил — 55 см, довжина хвоста 15-18 см, маса від близько 100 г. Має довгі махові і стернові пера.

Вид –/Рід — Cuculus saturatus
Родина – Зозулеві
Ряд – Зозулеподібні

У дорослих самців спина сиза, хвіст темно-сірий, горло, зоб і груди світло-сірі. Інша частина оперення біла з темною поперечною смугастістю. Очі і краї повік жовті. Кінчик дзьоба чорнуватий, злегка загнутий у вершини. Ноги короткі, жовтуватого кольору. Пташенята глухої зозулі мають темне, практично чорне оперення. Молоді птахи, незалежно від статі, або сіруваті, або рудуваті з більш темною поперечною смугастістю по всьому тілу. Глуха зозуля дещо відрізняється від звичайної зозулі формою голови.

Глуха зозуля є видом-двійником звичайної зозулі. І дійсно, за зовнішнім виглядом вона надзвичайно схожа на звичайну зозулю, за що більше століття орнітологи не виділяли її в самостійний вид, бажаючи вважати певним підвидом. Колекційні опудала звичайної і глухої зозуль з повною впевненістю може розпізнати лише дуже досвідчений орнітолог. Генетичний аналіз встановив що це два різних види, які не схрещуються. Їх об'єднує в першу чергу гніздовий паразитизм. Особливості польоту, поведінки, токування, гніздової біології та місця зимівлі у них різні. Приміром, глуха зозуля летить зимувати в Південно-Східну Азію, Індонезію, Австралію. Звичайна зозуля зимує в Африці.

Біотоп, якому птах надає перевагу: ліси тайгового типу.

Живлення

Живиться різними комахами (також як і звичайна зозуля знищує багато волохатих гусениць, яких зазвичай не поїдають інші птахи).

Розмноження

Протягом місяця самка глухої зозулі відкладає свої яйця по одному в два-чотири гнізда вихователів. Забарвлення яєць глухої зозулі копіює забарвлення яєць основного виду-вихователя. Яйце паразита лише трішки виділяється в кладці вихователя більшою величиною і бочкоподібною формою. Тривалість інкубації становить 11-12 діб. Зозуленя вилуплюється з яйця голим. Викинувши з гнізда вихователів їх яйця або пташенят, зозуленя залишається в гнізді одне. Через два тижні зозуленя покидає тісний притулок і незабаром набуває здатності літати.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Зустрічається в високостовбурних лісах, рідше в лісотундрі і лісостепових соснових борах від Передуралля до Курильських островів, рідше на півночі Європейської частини Росії. В Україні рідкісний залітний вид, що спостерігався в Криму.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»