Соловей південний (Luscinia megarhynchos, западный или южный соловей)





Luscinia megarhynchos

Середовище існування/Опис

Соловей широко відомий завдяки своєму красивому співу. Для того, щоб побачити співака своїми очима, треба мати неабияке терпіння, оскільки він найчастіше ховається серед густого листя.

Прекрасний спів солов'я можна почути тільки в період з квітня по червень місяці. Самець, щоб захистити свою ділянку від суперників, співає навіть удень, але справжню пісню солов'я можна почути тільки вночі, від вечірньої до ранкової зорі, коли замовкають інші птахи.

Вид –/Рід — Luscinia megarhynchos
Родина – Дроздові
Ряд – Горобцеподібні

Довжина: 16,5-17 см
Розмах крил: 23-26 см
Маса: 18-24 г
Звички: корм шукає на землі; хвіст тримає піднятим
Їжа: черв'яки, комахи, личинки, плоди і ягоди
Тривалість життя: відомий птах віком 7 років і 11 місяців

Соловей повертається із місць зимування з Екваторіальної Африці в середині квітня. Самці прилітають на декілька днів раніше, ніж самки. Вони відшукують зарості чагарників в змішаних і листяних лісах, в парках, фруктових садках і на кладовищах.

Поводяться солов'ї дуже тихо, тому їх важко помітити. У солов'я непримітний наряд, а коричневе пір'я чудово його маскує. Ці птахи селяться і в живоплотах. Обов'язкова умова для проживання солов'їв - це наявність води, наприклад озера, ставка або річки, що забезпечує їм достатню кількість корму.

У Центральній Європі солов'ї повертаються на старі ділянки, де зустрічаються зі своїми подругами. Часто птахи сидять з опущеними крилами і піднятим хвостом, а по землі пересуваються великими стрибками. Великі очі свідчать про те, що вони живуть у нижньому ярусі лісу.

Найближчий родич - це соловей звичайний, який має темніше оперення.

Живлення

Південний соловей харчується в основному комахами і черв'яками. Він розшукує їх серед листя, під деревами і кущами, іноді ловить на льоту. Здобич б'є об землю, поки вона не перестане ворушитися. Коли птах стрибає по землі, у нього трохи опущені крила, а хвіст підведений.

Восени солов'ї відлітають до Африки. До цього часу вони запасаються жировим прошарком, який допомагає витримати тривалий і важкий переліт.

Розмноження

Статеве дозрівання: з 1 року
Період гніздування: травень червень
Кількість яєць: 5-6
Висиджування: 13-14 днів
Вигодовування пташенят: 11-12 днів

У густому чагарнику самець виконує шлюбний танець. При цьому він часто махає крилами, підводить хвіст і помахує ним.

Гніздо будує самка. Воно добре заховане в кущах або траві. На землі гніздо розташовується під кущами, в тіні дерев або серед опалого листя. На кущах воно влаштовується низько над землею або ж на висоті 1,5 м в густому плющі. У травні самка відкладає 5-6 матових, оливково-зелених або коричневих яєць. Самка солов'я сама насиджує яйця. Самець протягом всього цього часу знаходиться поблизу гнізда. Коли через 13-14 днів вилуплюються пташенята, корм добуває головним чином батько. Він приносить самці павуків, мурашок та інших комах, якими вона й вигодовує пташенят.

Пуховички розплющують очі тільки через 5 днів. Через 11-12 днів вони вже пробують літати, але щоб добре освоїти навики польоту, їм необхідно ще декілька днів. Наприкінці серпня або на початку вересня птахи залишають місця гніздування і готуються до довгої подорожі до Африки. Молоді птахи вирушають на південь разом з батьками.

ХАРАКТЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ ПІВДЕННОГО СОЛОВ'Я

Оперення: верхня частина тіла і голова у дорослого птаха коричневі. Крила і хвіст рудувато-коричневі, черевце і груди світло-коричневі. Пташенята схожі на молодих малинівок. У них рудувато-коричневий хвіст і коричневе в цятку оперення.

Місце для гнізда: у листяних або змішаних лісах з рясним підліском. Гніздо знаходиться недалеко від землі в кущах.

СПОСТЕРЕЖЕННЯ ЗА СОЛОВ'ЄМ

Солов'я можна зустріти в листяних і змішаних лісах з густим підліском. У Центральній Європі соловей рідко мешкає вище 400 м над рівнем моря. Розміром соловей є завбільшки з горобця, оперення коричневе, хвіст рудувато-коричневий. Пташенята вкриті строкатим пір'ям. Їх часто плутають з пташенятами малинівки, але солов'ї більші і стрункіші за них, у них гармонійніші рухи, і вони часто піднімають хвіст.

Солов'ї знамениті завдяки своїм співочим здібностям. їхній спів можна почути, починаючи з середини весни. Щоб привернути самку, соловей співає всю ніч: від вечірньої до ранкової зорі. Його пісня складається зі свисту, клацання та гуркотливих звуків. Соловей замовкає в останні тижні червня. Це птах, що тримається дуже скритно, проте під час співу він забуває про небезпеку і співає так захоплено, що людина до нього може підійти майже впритул.

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

Самці і самки утримують гніздо в чистоті, викидаючи з нього вкритий слизом послід пташенят.

Молоді солов'ї вчаться мистецтву у старих, наслідуючи їм, а тому там, де з'являється бодай один добрий співак, незабаром поліпшується спів й інших птахів, які мешкають поблизу. Зате в тих місцях, де птахолови відловлюють добрих співаків, нове покоління починає співати значно гірше.

Крім дзвінкої пісні, соловей видає застережливий крик „каррр", який повинен налякати ворога.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

У Північно-Західній Африці, Західній Європі, на півдні Англії, у Закавказзі, в Малій і Середній Азії й на території Сирії, Іраку, Ірану й Афганістану. Зимує в Екваторіальній Африці і на півдні Аравійського півострова.

Охорона

У багатьох місцях Європи природні місця існування південного солов'я були знищені, тому його чисельність скоротилася.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»