Славка чорноголова (Sylvia atricapilla, черноголовая славка)





Sylvia atricapilla

Середовище існування/Опис

Цілком можливо, що ця пташка отримала своє ім'я від слова „славний", тобто добрий, симпатичний, милий. У чорноголової славки все дуже славно: і короткий тонкий дзьобик, і дрібні пір'їнки.

Чорноголова славка - це типовий комахоїдний птах. Вона має короткий тонкий дзьоб, чудово пристосований для полювання на комах. Восени чорноголова славка доповнює свій раціон ягодами та плодами. Ця спритна пташка у наші дні досить часто зустрічається на території всієї Європи. Вдень і ввечері лунає її мелодійний спів.

Вид –/Рід — Sylvia atricapilla
Родина – Славкові
Ряд – Горобцеподібні

Довжина: 14 см
Розмах крил: 23 см
Маса: 14-20 г
Звички: одинаки. У період гніздування тримаються парами
Їжа: комахи, павуки і ягоди
Звуки: неголосний „говірок", що чергується зі свистом
Тривалість життя: приблизно 7 років

Чорноголова славка зустрічається на більшій частині території Європи, в Малій Азії і в Північній Африці. У більшості місць гніздування - це перелітний птах, який восени відлітає у вирій. На місця гніздування чорноголова славка повертається достатньо пізно (у квітні - на початку травня). Але за літо пташки встигають привести два приплоди. На місця зимування птахи відлітають у вересні-жовтні. Вони проводять зиму в середземноморських країнах. Британська популяція славок живе на своїй території увесь рік. Взимку птахи тримаються в міських садах і парках. Чорноголова славка - звичайний житель лісів, проте останнім часом її можна зустріти також у міських парках і садах. Свої гнізда славки влаштовують на висоті 1-2 метрів над землею на листяних або хвойних деревах; нерідко гніздо можна побачити й на гілках невисоких кущів. Чорноголова славка має витончену будову тіла. Самки трохи менші за самців. Молоді чорноголові славки за забарвленням дуже схожі на самку.

У Європі проживає 12 видів славок. Серед них можна відзначити сіру, яструбину, садову і вертку славок.

Живлення

У славки тонкий короткий дзьоб, з його допомогою пташка може полювати на комах і збирати ягоди. Основну частину літнього раціону славки складають комахи, наприклад, мухи, довгоносики, листоїди та гусениці, яких птах збирає на тонких гілочках і листі в кронах дерев та чагарників. Окрім того, пташка нерідко ворушить у пошуках їжі сухе опале листя і досліджує трав'яний покрив. Восени чорноголова славка харчується також плодами і ягодами, розповсюджуючи їхнє насіння.

Розмноження

Статеве дозрівання: у рік
Період гніздування: травень-липень
Несіння: одне, рідше два
Кількість яєць: 4-5
Висиджування: 10-12 днів
Вигодовування пташенят: 20-23 дні

Птахи із місць зимівлі повертаються на місця гніздування в квітні - на початку травня. Відразу ж після прильоту самці займають територію і починають співати. Співом вони попереджають суперників про те, що ділянка зайнята, і закликають самку. Спів самця складається з тихого говору, що зрідка переривається гучним свистом. Птахи у парі приступають до спорудження гнізда через 10-18 днів після прильоту. Гніздо славки влаштовують на висоті близько 1-2 метрів над землею, на маленьких ялиночках, у кущах листяного підліску. Ці птахи будують його з кінського волоса і сухих стеблинок. Самка насиджує яйця протягом близько 10-12 днів. Перші дні після вилуплення пташенят вона не залишає гнізда. Через 2-3 дні самка вилітає з гнізда і разом з самцем починає вигодовувати дитинчат. Пташенят, що вилетіли з гнізда, батьки вигодовують 10 днів, а потім приступають до другої кладки.

ХАРАКТЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ ЧОРНОГОЛОВОЇ СЛАВКИ

Самець: лоб та тім'я чорні, потилиця, шия і надхвістя у птаха сірі, а решта частини оперення оливково-бура.

Несіння: самка відкладає 4-5 яєць. Гніздо чашоподібне, ажурне, просвічується. Яйця брудно-білі, з неясними бурими плямами.

Дзьоб: короткий та гострий, темно-роговий. Пристосований для збирання ягід на деревах і лову комах.

Самка: на голові в неї рудувато-бура шапочка, буріше забарвлення нижнього боку тіла.

СПОСТЕРЕЖЕННЯ ЗА СЛАВКОЮ

На місцях гніздування чорноголова славка з'являється досить пізно - у квітні або на початку травня. Самці відразу ж займають гніздові ділянки і заспівують свою „весільну" пісню. Вони співають, сидячи на гілці дерева або куща. Пісня чорноголової славки складається з неголосного „говору", що чергується іноді з досить гучним свистом. Спів чорноголової славки відзначається вражаючим розмаїттям сили та звучності. Він віддалено нагадує дзюрчання весняного струмочка. Ці пташки - справжні лісові мешканці (віддають перевагу ялинникам), проте нерідко вони поселяються в гаях, парках і садках. Тут чорноголові славки живуть усе літо до осені та двічі виводять пташенят.

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

Самці відзначаються тим, що вміють наслідувати голосам інших птахів, наприклад, у їхній пісні зустрічаються мотиви пісень співочого і чорного дроздів, солов'я й малинівки. Один з родичів цієї пташки - пересмішник.

Раніше славок дуже часто утримували в будинках. Неголосний переливчастий щебет цих птахів заспокійливо діяв на їхніх господарів.

Славки летять на місця зимування вночі. Вважають, що птахи у польоті керуються положенням Полярної зірки. Відмічено також, що на місця гніздування першими відлітають дорослі особини.

Зовні багато видів славок дуже подібні, проте вони відрізняються по голосу. У одних славок пісня звучить, як музика флейти, а в інших вона має уривчасту кінцівку.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Чорноголова славка гніздується по всій Європі (це лісовий житель) і на прилеглих островах. Крім того, славки трапляються в Малій Азії і в Північній Африці. Це перелітні птахи, які зимують в Греції, Іспанії і Північній Африці.

Охорона

У Центральній Європі чорноголова славка у наші дні зустрічається доволі часто.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»