Кедрівка (Nucifraga caryocatactes, кедровка)





Nucifraga caryocatactes

Середовище існування/Опис

Кедрівка, або горіхівка, разом з сойкою і сорокою належить до родини воронових птахів. В Альпах кедрівка харчується насінням кедра, а на рівнинах - лісовими горіхами.

Взимку в північних гірських лісах настає голодна пора, тому багато птахів, що живуть тут, змушені шукати притулок у південніших районах, де є достатня кількість корму. Кедрівкам зима не страшна, оскільки вони влітку, як і сойки, роблять запаси на зиму, якими харчуються протягом кількох зимових місяців.

Вид –/Рід — Nucifraga caryocatactes
Родина – Воронові
Ряд – Горобцеподібні

Довжина: 30-33 см
Розмах крил: 54-56 см
Маса: 160-180 г
Звички: літає повільно, здійснюючи нерівномірні помахи крилами
Їжа: насіння хвойних дерев, горіхи; в період гніздування - комахи, черв'яки, яйця

Кедрівка - це характерний мешканець тайги. Вона зустрічається в лісах тайгового типу Європи і Азії - від Скандинавії і Альп до Японії і Китаю.

Птах віддає перевагу ялиновим, кедровим і кедро-сланцевим лісам. У хвойних лісах кедрівки знаходять свою основну їжу - насіння, яке добувають із соснових, ялинових і кедрових шишок. Але найбільше ці птахи полюбляють горіхи.

У гірських лісах умови проживання птахів міняються залежно від пори року. З кінця весни до осені кедрівки знаходить тут досить багато корму: достигають горіхи та ягоди, розмножуються комахи. Проте, коли випадає перший сніг, ягід і горіхів уже немає, а комахи вимерли або сховалися в недоступних місцях. З початку зими до весни в хвойному лісі неможливо знайти їжу, тому більша частина інших видів птахів відлітає на південь. Проте тут залишаються кедрівки. У птахів виробилася стратегія виживання - вони поводяться, як білки: влітку кедрівки роблять запаси на зиму. Птахи ховають провіант у численних підземних „коморах".

Близькими родичками кедрівки є горіхівка американська і горіхівка тонкодзьоба сибірська.

Живлення

Кедрівки харчуються комахами, дрібними хребетними, плодами, ягодами, насінням. Насіння хвойних дерев і горіхи, якими вони харчуються, набагато калорійніші, ніж комахи. У комахах, як їжі тваринного походження, міститься багато білка, але, щоб вижити в морозну зиму, птахам потрібна енергія, яку вони отримують з вуглеводів. Кедрівки, що живуть на півдні Скандинавського півострова, харчуються переважно лісовими горіхами. В інших місцях птахи поїдають насіння хвойних дерев - альпійські кедрівки, наприклад, люблять кедрові горішки. Добування смачного насіння з шишок і ядер горіхів не є складною справою для кедрівки. Насіння з лусочок шишок вона дістає тонким довгим дзьобом, а горіхи розбиває об дерево або камінь. У деяких пернатих в результаті тривалого живлення насінням певних рослин розвинулася особлива форма дзьоба. Пташенята кедрівок потребують тваринного білка, тому батьки вигодовують їх також комахами.

Розмноження

Період гніздування: березень-травень
Кількість яєць: 3-4 світло-блакитних яйця з сіро-бурими цятками
Висиджування: 16-20 днів

Кедрівки - це моногамні птахи, які створюють пари на все життя. Вони у період парування намагаються нікому не потрапляти на очі і завжди гніздуються в межах своєї території. Під час гніздування кедрівка веде скритний спосіб життя. Її гніздо являє собою безладну купу з гілок, трави, моху і лишайників, що скріплені глиною. Воно поміщається на хвойному дереві на висоті 4-6 метрів. Оскільки взимку кедрівка не відчуває нестачі їжі, до гніздування вона приступає досить рано. Нерідко птах будує гніздо тоді, коли навколо ще лежить сніг, а температура повітря нижча за нуль.

Насиджують кладку обидва партнери. Це досить незвичайне явище для птахів родини воронових, проте цілком розумне, оскільки самець кедрівки не знає, де знаходяться комори самки, а одних його запасів їм удвох навряд чи вистачило б. Птахи змінюють одне одного в гнізді, щоб дати партнерові можливість підкріпитися. Своїх пташенят кедрівки також годують насінням, яке спочатку розм'якшують у зобі. Коли зимові запаси кормів вичерпуються, батьки починають приносити пташенятам комах, нерідко спійманих за межами власної території. Після вильоту пташенят батьки годують їх протягом трьох місяців.

ХАРАКТЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ КЕДРІВКИ

Несіння: 3-4 світло-блакитних або блідо-зелених яйця, вкритих сірими і коричневими плямочками.

Крила: закруглені, темно-бурі або чорні. У польоті знизу на крилах видно білі цятки.

Дзьоб: довгий і сильний. З його допомогою кедрівка дістає насіння з шишок і розбиває горіхи.

Горло: у горловому мішку кедрівки поміщається декілька дюжин горіхів.

ОСОБЛИВОСТІ ПРИСТОСУВАННЯ

Протягом всього літа кедрівка зайнята збиранням насіння хвойних дерев і горіхів, які вона ховає в лише їй відомих схованках, до яких навідається згодом в голодний зимовий час. Птах наповнює насінням і горіхами горловий мішок, в якому вони склеюються слиною і перетворюються на грудку однорідної маси.

Кедрівка збирає насіння тільки на своїй території, яка має чітко позначені межі. Птах закопує їжу в землю, ретельно маскуючи комору, і відлітає на пошуки насіння для наступної схованки. Заховані запаси через деякий час кедрівка знаходить з неймовірною точністю. В результаті експерименту було встановлено, що кедрівка „пам'ятає" про 86% своїх запасників.

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

Досі невідомо, як кедрівки знаходять свої схованки. Дехто вважає, що вони орієнтуються по запаху, але такий метод не діє під час сильних снігопадів. Швидше за все, птахи запам'ятовують місця, де знаходяться їхні „комори".

Коли в сибірській тайзі трапляється неврожай кедрових горіхів і насіння хвойних дерев, кедрівки здійснюють масові міграції на захід у пошуках нових джерел їжі. В такі неврожайні роки Східну і Центральну Європу наповнюють зграї цих тонкодзьобих сибірських птахів.

Батьки разом насиджують пташенят, оскільки птахи рано починають гніздуватися і потребують корму.

Якщо кедрівка, яка закопує запаси, помітить, що за нею спостерігають, то вона постарається замаскувати схованку.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Кедрівка живе у хвойних лісах Центральної та Південно-Східної Європи, в Сибіру до Камчатки й Сахаліну. У горах Південної Азії проживає ізольована популяція.

Охорона

Хвойні ліси ростуть швидше, ніж листяні, проте їм також загрожують пожежі, вирубка та забруднення, від наслідків яких страждають популяції цих птахів.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»