Клушиця (Pyrrhocorax pyrrhocorax, клушица)





Pyrrhocorax pyrrhocorax

Середовище існування/Опис

Клушиця гніздується на скелях і урвищах, розташованих високо в горах або на морському узбережжі. Це єдиний представник родини воронячих, що має чорне оперення і червоні лапи та дзьоб.

Захоплюючий політ клушиць у період парування залишає незабутні враження. Він складається із складних акробатичних елементів: різноманітні повороти, віражі, підняття вгору і падіння вниз. Прикро, що за останні двадцять років чисельність популяції цих птахів сильно скоротилася.

Вид –/Рід — Pyrrhocorax pyrrhocorax
Родина – Воронові
Ряд – Горобцеподібні

Довжина: 40 см
Довжина дзьоба: у самця -55-60 мм, у самки - 45-52 мм
Розмах крил: 80 см
Маса: 280-375 г
Звички: тримаються парами, сімейними зграями або невеликими групами
Їжа: головним чином комахи і личинки, але поїдає й інших безхребетних і насіння
Тривалість життя: максимум 17 років

У Європі і Азії клушиця зустрічається дуже рідко, незважаючи на те, що займає досить обширний ареал. Вона гніздується на гірських вершинах і в каменоломнях, у гірських долинах і на скелястому морському узбережжі.

Популяції клушиці, що гніздуються у високогірних районах, на зиму спускаються в долини, оскільки тут тепліше і вистачає корму. Клушиці, завдяки повітряним потокам, піднімаються високо вгору, перелітають через гірські хребти і стрімко кидаються вниз, після чого зникають серед скель. Вони часто ширяють у повітрі, при цьому махове пір'я на їхніх крилах широко розставлене. Над місцями гніздування клушиці виконують складні шлюбні танці. Птахи то складають крила і грудкою падають вниз, то різко розвертаються в польоті.

Незважаючи на те, що можна побачити зграї, які складаються навіть зі 100 птахів, клушиці найчастіше тримаються парами або невеликими сімейними групами.

Члени такої зграї агресивно захищають свою ділянку від чужинців, при цьому птахи набувають войовничого вигляду - наїжачують пір'я і відкривають дзьоб.

Найближча родичка - це альпійська галка.

Живлення

Клушиці, які не є перебірливими щодо кормів, мають постійні кормові вподобання, яким вони не зраджують. У деяких регіонах ці птахи спеціалізуються на дослідженні звалищ, де вони поїдають знайдені там залишки їжі. Клушиці годуються насінням і плодами, проте основу їхнього раціону складають безхребетні. Найбільше вони люблять невеликих комах (мурашок, жуків і мух), поїдають також цвіркунів, павуків, гусінь і личинки. Частину корму птахи збирають недалеко від місця гнізда і нічлігу, за іншим піднімаються в гори. Клушиці шукають їжу на невеликих, вкритих низькою травою ділянках або ж на полях і лугах. Під час годування клушиці часто перевертають дрібні камінчики і розгрібають гній. Іноді птахи за допомогою свого довгого дзьоба досліджують ґрунт і витягують із землі дощових черв'яків і личинки комах. Взимку деякі птахи годуються на морському узбережжі, де обшукують викинуті на берег водорості.

Особливість популяції клушиць, що мешкають на Канарських островах, полягає в тому, що ці птахи годуються також і на деревах.

Розмноження

Статеве дозрівання: у рік
Період гніздування: з квітня
Кількість яєць: 3-5
Висиджування: 18-20 днів
Вигодовування пташенят: 36-41 день

Період гніздування цих птахів розпочинається у квітні-травні. Токування клушиць може відбуватися і на землі, і в повітрі. У повітрі птахи демонструють свої прекрасні льотні здібності: вони перевертаються, стрімко летять вгору або вниз. Іноді до однієї самки залицяється декілька самців. При цьому, сидячи на землі, вони настовбурчують пір'я, опускають донизу крила, задирають вгору хвіст, а голову схиляють набік. Партнери після спаровування чистять один одному пір'я. Нерідко самець приносить самці якісь ласощі. Клушиці гніздуються на скелях невеликими колоніями. Свої гнізда вони влаштовують на краях обривів, скельних уступах, в ущелинах або глибоких ямах. Самка відкладає 3-5 яєць. Самець годує самку, що сидить на яйцях. У вигодовуванні пташенят беруть участь обидва птаха. Самка одна зігріває пташенят, стежить за чистотою в гнізді. Пташенята через 5-6 тижнів вже можуть літати. Перш ніж зважаться на перший дальній політ, вони перебувають поблизу гнізда, щоб зміцніти.

ХАРАКТЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ КЛУШИЦІ

Оперення: у дорослих птахів оперення чорне і блискуче. Пір'я молодих птахів має матовий відтінок, а їхні дзьоби коричнево-жовтого кольору

Політ: дуже швидкий і маневрений. У польоті махове пір'я широко розставлене. Птах добре відомий завдяки своїм льотним здібностям. Іноді, пролітаючи на величезній швидкості уздовж скель, одна клушиця або їхня зграя несподівано набирає висоту або кидається вниз і навіть робить у повітрі сальто.

Яйця: самка клушиці відкладає 3-5 яєць, на основному фоні яких різко виділяються цятки та плями.

СПОСТЕРЕЖЕННЯ ЗА КЛУШИЦЕЮ

Найближчі гніздів'я цих птахів знаходяться в Західних і Південних Альпах, проте клушиці тут зустрічаються рідко. Також нечисленні вони і у Великій Британії. Клушиці частіше трапляються на західному і південному побережжі Ірландії. Деякі пари селяться в покинутих будівлях, каменоломнях або старих шахтах. Розміром клушиці завбільшки з галку, їх можна легко впізнати по довгому зігнутому яскраво-червоному дзьобу і червоним ногам. У польоті птахи видають гучне „кра". Найближча родичка клушиці - це альпійська галка, в неї жовтий і коротший дзьоб.

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

В Альпах було знайдено дивовижне гніздо клушиці. Воно було звите з волокон кокосової шкаралупи, що тріснула, і вистелене повстю, здобутою птахом зі старого килима.

Найкрупніші хижаки, що мешкають в Альпах - сапсани. Вони є одними із найбільших ворогів клушиці.

В Гімалаях клушиці гніздуються навіть на висоті близько 3500 метрів над рівнем моря, а в пошуках корму ці птахи нерідко можуть підніматися ще вище.

Коли клушиці знаходять багато поживи, вони роблять запаси, складаючи корм, наприклад, в ущелинах скель.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Клушиця проживає в гірських районах Центральної і Південної Європи, Північно-Західної Африки, Ефіопії і всієї Малої, Близької і Середньої Азії, а також на Канарських островах.

Охорона

У багатьох районах Європи та інших регіонах чисельність клушиці за останні двадцять років сильно скоротилася.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»