Зеленяк (Chloris chloris, обыкновенная зеленушка)





Carduelis chloris

Середовище існування/Опис

Зеленяк є одним з найбільш звичних та постійних пернатих мешканців Європи. Птах населяє села, міста, гаї, віддалені від людських поселень території. Часто буває у садах.

Зеленяк - міцної статури пташка, з великою головою і доволі сильним дзьобом. Оперення зеленяка - оливково-зеленого кольору, з жовтими смугами на крилах. Пір'їнки самки мають дещо скромніше, ніж у самця, забарвлення.

Вид –/Рід — Chloris chloris
Родина – В'юркові
Ряд – Горобцеподібні

Довжина: 14,5 см
Маса: 25-31 г
Звички: тримаються зграями
Їжа: насіння, бруньки, квіти та ягоди, комахи
Звуки: спів, що переривається трелями і щебетом
Тривалість життя: найстаршому окільцьованому птахові було 11 років

Зеленяк не боїться людей, тож охоче гніздується неподалік від їхніх поселень.

Цього птаха можна зустріти в міських і сільських садах та парках, на алеях і на узліссях. За винятком гніздового періоду, ці товариські птахи об'єднуються у великі зграї, які розсаджуються на деревах і, якщо їх сполохати, разом піднімаються в повітря. Увечері вся зграя, що нараховує десятки особин, збирається на високому дереві, де сидить якийсь час. Пізніше поодинці або парами птахи ховаються в кущах, живоплотах і чагарниках, де проводять ніч. У чагарнику до сутінків вони ще перестрибують з гілки на гілку, поки не знайдуть зручне для сну місце.

До родини в'юркових належать 24 види, що проживають в Європі, Америці і Азії.

Живлення

Зеленяк харчується насінням, бруньками та ягодами різних рослин. Своїм масивним, конічної форми дзьобом він зриває ягоди тису, кизильника і глоду. Міцний дзьоб допомагає дістати найтвердіше насіння і розбити, наприклад, кісточки черешні. Під час вигодовування пташенят батьки приносять у гніздо комах: тлю та мурашок. Їжу відригують із зобу прямо в дзьоби пташенят. Через декілька днів батьки починають годувати їх ягодами, насінням і невеликою кількістю комах.

Розмноження

Статеве дозрівання: з 1-2 років
Період гніздування: квітень-серпень, поки достатньо їжі
Несіння: 2, іноді 3 на рік
Кількість яєць: 4-6
Висиджування: 12-14 днів
Вигодовування пташенят: 14-16 днів

Впродовж більшої частини року зеленяки перебувають у великих зграях, оскільки є приязними та товариськими птахами. Але під час гніздового періоду птахи розділяються на пари, стають агресивними, ведуть відокремлений спосіб життя і проганяють інших птахів із невеликої території подалі від гнізда. Шлюбний період у зеленяків починається навесні, коли з'являється достатньо корму. Самець починає залицяння типовою піснею в польоті. Махаючи крилами, птах зупиняється в повітрі і кружляє. У цей час він похожий на метелика або кажана. Його пісня, прикрашена трелями, нагадує спів канарейки. Самка в'є з гілочок, трави, корінців і моху гніздо у формі чашки і вистилає його шерстю та пір'ям. Гніздо самка поміщає на нижніх гілках хвойних дерев, оскільки навесні на листяних деревах ще дуже мало листя, щоб заховати гніздо. Друге гніздо зазвичай влаштовує на листяних деревах. Самка відкладає 4-6 яєць і насиджує їх протягом 12-14 днів. Пара разом розшукує корм для пташенят і вигодовує їх 14-16 днів. У зеленяка буває до 3 виводків на рік.

ХАРАКТЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ ЗЕЛЕНЯКА

Політ: за допомогою декількох помахів крил піднімається вгору, потім складає їх, плавно опускається і знову махає крилами.

Дзьоб: масивний, правильної конічної форми. Зеленяк може без особливих " зусиль роздавити тверду шкаралупу насіння, щоб виклювати ядерце.

Крила: під час польоту добре видно яскраве жовте пір'я на крилах і хвості.

Самка: менша за самця, забарвлення блідіше.

Самець: забарвлений яскравіше, ніж самка.

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

Зеленяк часто п'є воду. Спочатку птах набирає трохи води в дзьоб, а потім закидає голову, щоб вода стікала йому в горло.

Самці зеленяка без втоми співають: літаючи в повітрі, сидячи на високих деревах, дахах будинків або телефонних проводах. Вони співають впродовж усього гніздового періоду.

На більшій частині ареалу зеленяк живе постійно, але з північних та північно-східних районів зграї птахів восени переселяються до Центральної та Південної Європи на місця зимівлі.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Зеленяк - це частково перелітний птах. Гніздується у всій Європі, окрім найпівнічніших районів, в Північній Африці і на Близькому Сході до Киргизії.

Охорона

Зеленяк дуже легко пристосовується до різних умов життя і звик до присутності людини. Шкоди популяції завдає використання пестицидів в садах і на городах.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»