Звичайний повзик (Sitta europaea, обыкновенный поползень)





Sitta europaea

Середовище існування/Опис

Звичайний повзик - це рухлива пташка, що за розміром схожа на горобця і яка жваво бігає по стовбурах дерев. Вона живе у старих листяних лісах на більшій частині території Євразії.

Звичайний повзик - це маленька, але дуже тямуща пташка. Вона може закріпити у щілині кори дерева горіх і бити по ньому дзьобом, поки не розіб'є тверду шкарлупу і не добереться до смачної м'якоті горіха.

Вид –/Рід — Sitta europaea
Родина – Повзикові
Ряд – Горобцеподібні

Довжина: до 16 см
Маса: 20-25 г
Звички: під час гніздування тримаються парами
Їжа: комахи, гусінь, личинки, горіхи та насіння
Звуки: гучне „твіт-твіт-твіт", трель - „ві-ві-ві"
Тривалість життя: є відомості про птаха, який прожив більше 10 років

Звичайні повзики зустрічаються в лісах Євразії від її західних кордонів до Камчатки. У хвойних лісах вони з'являються рідко, віддаючи перевагу старим листяним та змішаним лісам з великою кількістю дубів, в'язів і буків. Повзиків також можна зустріти у старих парках і міських садках або на липах, що ростуть обабіч доріг. Цих птахів легко спостерігати в тих місцях, де люди розвішують дуплянки і готують для птахів годівниці на зиму. До годівниць повзики прилітають разом із синицями та іншими видами птахів. Повзики пересуваються по деревах так само легко, як це роблять дятли. Однак, на відміну від дятлів і пищух, повзики, бігаючи по стовбуру дерева, не спираються на свій хвіст.

У родині повзикових нараховується 31 вид. Інші представники родини - каролінський і канадський повзики.

Живлення

Повзик протягом весняно-літнього періоду харчується виключно комахами, наприклад, мурахами, метеликами, листоїдами, гусінню, довгоносиками тощо. Своїм загостреним на кінці дзьобом він викльовує їх із щілин та отворів у корі дерева. З деяких дерев у процесі пошуку корму повзик віддирає невеликі шматочки кори.

Восени птах регулярно ласує ягодами. Взимку, а також і пізно восени та рано навесні повзики звичайні харчуються жолудями, насінням ялин та сосен і горішками кедру, ліщина чи бука. Улюблена страва цих птахів - лісові горіхи та горішки буку.

Розмноження

Статеве дозрівання: з 1 року
Період гніздування: з квітня по червень
Несіння: 1-2 за сезон
Кількість яєць: 5-8
Висиджування: 13-15 днів
Вигодовування пташенят: 23-25 днів

Повзики утворюють пари й займають придатні для них гніздові ділянки вже в березні - на початку квітня. Приблизно у той же час пташки починають споруджувати гнізда. Повзики гніздуються в покинутих дуплах дятлів, в природних заглибленнях у стовбурах дерев або в шпаківнях. Таке дупло, зазвичай, може знаходиться на висоті 3-10 метрів від землі. Птахи ретельно „штукатурять" отвір, що веде до дупла, залишаючи дуже вузький льоток. Це необхідно для того, щоб захистити своє гніздо не тільки від конкурентів - інших птахів, що гніздуються у дуплах, але й від хижаків, наприклад, куниць. Самка вистилає лоток дрібними лусочками соснової або березової кори, після чого відкладає там яйця. Самка протягом двох тижнів насиджує кладку, а самець весь цей час приносить їй їжу. Пізніше батьки разом вигодовують пташенят.

ХАРАКТЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ ПОВЗИКА

Дзьоб: нагадує дзьоб дятлів. Своїм загостреним дзьобом повзик може лускати горіхи та тверде насіння.

Несіння: самка відкладає в дуплі 5-8 білих з червонувато-коричневою цяткою яєць. Лоток вистилає корою сосни або берези.

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

Повзик, пересуваючись по стовбурах дерев, не опирається на хвостове пір'я.

Вважається, що повзик - це один з найбільш прив'язаних до своєї території птахів, що гніздуються на території Центральної Європи.

Повзик звичайний часто споруджує гнізда в садках; тут ця пташка займає порожні шпаківні. Вхід і щілини між стінками повзик „штукатурить" глиною так, щоб „будиночок" відповідав вимогам господаря.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Повзик зустрічається по всій Європі. Птах живе також у Марокко, Туреччині, Ірані, Іраку, Малій Азії, Південно-Західній Африці, на Курильських островах, у Північній Росії до Камчатки, в Китаї та Японії.

Охорона

У Центральній Європі звичайний повзик є досить поширеним птахом. У наші дні цьому птахові зникнення не загрожує.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»