Звичайна вивільга (Oriolus oriolus, обыкновенная иволга)





Oriolus oriolus

Середовище існування/Опис

Звичайна вивільга - лякливий птах, який живе, ховаючись у кронах дерев. Пісня самця вивільги нагадує звуки флейти. Збентежений птах видає різкий неприємний звук.

Звичайна вивільга - одна з представниць родини вивільгових, що відлітає зимувати на південь. Навесні вивільга повертається на місця гніздування, розташовані у Європі й Азії. Птахи тримаються поодинці, однак перельоти здійснюють невеликими зграйками. Самці й самки подорожують окремо, відпочивають птахи у листяних лісах.

Вид –/Рід — Oriolus oriolus
Родина – Вивільгові
Ряд – Горобцеподібні

Довжина: 24 см
Звички: одиночний птах, що живе на деревах із густою кроною
Звуки: нагадують звуки флейти
Їжа: комахи, личинки, гусениці, фрукти, ягоди
Тривалість життя: немає даних

Життя вивільги проходить високо на деревах, на землю птах спускається тільки для збирання корму. Влітку вивільга селиться в європейських лісах, парках і фруктових садках, що розташовані поблизу водоймищ. Незважаючи на те, що вивільги віддають перевагу березовим і дубовим лісам, де сонячні промені добре прогрівають землю, вони іноді зустрічаються і в розрідженому сосновому або змішаному лісі. Ці птахи рідко селяться вище позначки 600 метрів над рівнем моря. Деякі види в родині вивільгових є осілими. Вивільга належить до нечисленних видів, які проводять зиму далеко від батьківщини. Наприкінці вересня європейські популяції вирушають у дорогу в напрямку до Африки. Місця зимувань вивільги - це африканські ліси на південь від екватора, що займають простори від Конго й Кенії на сході до Південної Африки. Європейські та Північноафриканські вивільги зазвичай зимують на східному узбережжі Африки. Вчені виділяють два підвиди вивільги - перший зимує в Африці, а другий на зиму відлітає в Індію і на Шрі-Ланку.

Родина вивільгових складається з 30 видів і до неї, крім звичайної вивільги, входять африканська чорноголова, смугаста, китайська чорноголова вивільги.

Живлення

Поживою для вивільги звичайної є як комахи, так і фрукти. На початку літа, коли на світ з'являються пташенята, вивільги в основному полюють на комах та їхні личинки. Птахи харчуються також павуками і слизняками. Вивільги залюбки їдять гусениць (особливо волосатих, яких інші види не займають через отруйні волоски, що вкривають тіло гусені).

У другій половині літа достигають лісові плоди, і вивільги ласують дикою вишнею та супліддями шовковиці. Ці боязкі птахи іноді шукають поживу на землі. Своїм довгим гострим дзьобом вивільга ловить комах і викльовує м'якоть плодів та ягід. На місцях зимувань їжею для птахів стають плоди, насіння рослин і комахи.

Розмноження

Період гніздування: травень-липень
Кількість яєць: 2-5
Висиджування: 14-15 днів
Вигодовування пташенят: 14-15 днів

Самець вивільги, що прибув на місце гніздування, сповіщає про себе голосним співом, що нагадує звук флейти. Функція весняного співу - позначення зайнятої території. Самець захищає свої володіння від конкурентів. Самки прилітають на місця гніздування на 2-3 дні пізніше за самців. У цей час птахи розбиваються на пари - відновлюються старі „шлюбні союзи" і утворюються нові. Потім пари розшуковують собі місця для будівництва гнізд. Вивільги споруджують гнізда-гамаки на кінцях верхніх гілок дерев, причому більшу частину роботи виконують самки. Основа гнізда плететься в розвилці гілок із лика та стеблин трави, після чого скріпляється слиною. До основи кріпиться висяче гніздо-кошик або, як його часто називають, „гамачок". Лоток вистилається травою, шерстю і пір'ям. Самка відкладає 2-5 яєць. Через 14-15 днів з яєць викльовуються пташенята. Батьки без упину носять малюкам їжу, багату на білок, головним чином комах.

ХАРАКТЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ ВИВІЛЬГИ

Самка: її оперення не таке яскраве, як у самця. Черевце самки сірувато-біле або блідо-зелене, спинний бік -жовтувато-зелений.

Дзьоб: довгий, сильний і гострий дзьоб чудово підходить для збирання плодів і комах, що ховаються під корою дерев.

Несіння: у кладці є від 2 до 5 білих яєць з темними цятками. Батьки насиджують їх протягом двох тижнів.

Самець: переважає золотисто-жовте забарвлення; від дзьоба до ока йде чорна смуга. Крило чорне з жовтою плямою.

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

Трупіалів, які живуть у Північній Америці, нерідко також називають вивільгами, хоча зі справжніми представниками із родини вивільгових вони не мають нічого спільного.

Звичайна вивільга - єдиний вид роду, який не гніздується в тропіках.

Гніздо звичайної вивільги розташоване на висоті 5-25 м і від землі.

Вивільги прилітають з місця гніздування одними з останніх, коли на деревах є досить густе листя. Першими прилітають самці, самки з'являються згодом.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Звичайна вивільга гніздується на північному сході Африки, практично по всій Європі і в Західній Азії. Зимує птах південніше від Сахари: у Західній, Центральній і Південній Африці.

Охорона

Звичайна вивільга дуже поширена в лісах Центральної Європи, однак під час сезонних перельотів десятки тисяч птахів гинуть у сітях мисливців.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»