Жовтоголовий корольок (Regulus regulus, желтоголовый королёк)





Regulus regulus

Середовище існування/Опис

Жовтоголовий корольок - найменша пташка Північної півкулі. Іноді її навіть називають „північним колібрі". Корольки отримали свою назву за яскраві чубчики-корони.

Жовтоголовий корольок - це невеличка пташка з оливково-зеленим оперенням і коротким хвостом.

Вона належить до родини королькових. У період гніздування самець піднімає жовто-оранжевий чуб-корону, завдяки якому вид дістав свою назву.

Вид –/Рід — Regulus regulus
Родина – Королькові
Ряд – Горобцеподібні

Довжина: 9 см
Маса: 5 г
Звички: дуже рухливі птахи; активні вдень; за винятком гніздового періоду, тримаються зграями
Звуки: високий ніжний спів
Їжа: переважно комахи та їхні личинки
Тривалість життя: 4,5 років

Жовтоголові корольки - це дуже рухливі й дружелюбні пташки, що живуть у хвойних лісах. Ці птахи ведуть кочовий спосіб життя. Вони об'єднуються в невеликі зграйки разом з іншими видами синиць. Протягом дня жовтоголові корольки безупинно шукають корм. Часто вони опускаються на землю й відшукують у моху комах.

В останні десятиріччя у багатьох районах почали інтенсивно насаджувати хвойні ліси. Завдяки цьому збільшилася чисельність жовтоголових корольків. У густих ялинових заростях трапляється небагато видів птахів, однак корольки чудово пристосувалися до життя в цих біотопах. Із місць, де кількість птахів різко збільшується, корольки переселяються до змішаних лісів. Вони віддають перевагу тим із них, де росте найбільша кількість дубів. Під час лютих зим більша частина популяції корольків гине, оскільки птахи не знаходять достатньої кількості їжі і не можуть підтримувати оптимальну температуру тіла. Однак корольки - плодовиті птахи, тому зимові втрати швидко відновлюються.

Найближчий родич - це червоноголовий корольок.

Живлення

Жовтоголові корольки мешкають у хвойних лісах. У пошуках їжі вони спритно лазять серед хвої, чіпляючись за кінчики тонких гілочок і приймаючи різні пози. Цілими днями жовтоголові корольки сновигають у гіллі, досліджуючи всі щілинки та тріщинки.

Влітку пташки годуються комахами, яких знаходять у верхній частині крони, взимку вони спускаються нижче і нерідко збирають на снігу здутих вітром комах.

Жовтоголовий корольок може на декілька секунд зависнути в повітрі, як і колібрі, а потім несподівано кинутися вперед і гострим дзьобом вхопити знайдену ним здобич.

Розмноження

Статеве дозрівання: з 1 року
Період гніздування: з квітня по червень, якщо вистачає їжі
Несіння: 2 за сезон
Кількість яєць: зазвичай 7-9
Висиджування: 14-16 днів
Вигодовування пташенят: 15-16 днів

Протягом більшої частини року жовтоголові корольки дуже дружелюбні, але навесні, на початку шлюбного сезону, самці стають більш агресивними й задерикуватими.

Найважливішим елементом шлюбної поведінки самців королька є демонстрація жовто-оранжевого чуба. Опускання й піднімання чуба сигналізує про те, що самець шукає партнерку, й одночасно діє як запрошення для інших самців на поєдинок.

Наприкінці квітня - на початку травня корольки вже утворюють пари. Будівництвом гнізда займається самка. Цікаво, що гніздо королька має сферичну форму. Птах будує його із зеленого моху, трав'яних стеблин та лишайників. Лоток гнізда вистилається пір'ям. Гніздо цієї пташки помітити дуже важко, здалеку воно нагадує грудку переплутаних гілочок.

Самка відкладає сім-дев'ять маленьких, вкритих цятками яєць. Протягом 14-16 днів вона насиджує кладку. Пташенят батьки вигодовують разом. Дитинчата покидають гніздо зазвичай через 15-16 днів. Друга кладка у корольків буває не завжди і не в усьому ареалі. Складається вона з шести-восьми яєць.

ХАРАКТЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ ЖОВТОГОЛОВОГО КОРОЛЬКА

Забарвлення: особини обох статей мають майже однакове забарвлення. Пір'я - найчастіше оливково-зелене. На голові від дзьоба до потилиці йде жовто-оранжева смуга, обрамлена двома чорними смугами. Черевце у птахів рудувато-жовтувато-біле. На крилах є по дві поперечні смужки й невеликі світлі плями.

Дзьоб: короткий дзьоб з тонким, загостреним кінцем. Жовтоголові корольки відшукують і дістають із хвої комах.

СПОСТЕРЕЖЕННЯ ЗА КОРОЛЬКОМ

Хоча у хвойних лісах живуть численні зграї жовтоголових корольків, цього птаха важко помітити через його невеликі розміри. Частіше можна почути звуки, що долинають із заростей - вони свідчать про присутність цієї пташки. Жовтоголового королька легко переплутати з представниками деяких видів синиць. Корольок від них відрізняється невеликими розмірами й коротким хвостом.

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

Самець королька під час токування атакує своє власне відображення.

Часто помилково стверджують, що найменша європейська пташка - це кропивник. Хоча довжина його тіла така сама, як у жовтоголового королька, важить він майже вдвічі більше за нього.

Жовтоголовий корольок, а також колібрі та нектарниці - це найдрібніші птахи у світі. Лише декілька видів колібрі важать менше, ніж жовтоголовий корольок.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Жовтоголовий корольок гніздується у хвойних лісах Європи й частини Азії. Північні популяції є перелітними.

Охорона

У зв'язку з інтенсивним насадженням хвойних лісів в останні десятиріччя чисельність жовтоголового королька дещо збільшилася. Люті зими згубні для птахів, проте чисельність жовтоголових корольків швидко відновлюється.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»