Дятел строкатий малий (Dendrocopos minor, малый пестрый дятел)





Dendrocopos minor

 

Середовище існування/Опис

Малий строкатий дятел - це найменший представник родини дятлових. Мешкає на території Європи. Цього птаха, як і інших дятлів, набагато легше почути, ніж побачити.

Стукіт малого строкатого дятла не дуже гучний, проте він відрізняється тим, що удари повторюються частіше, ніж удари великого строкатого дятла. Своїм міцним дзьобом птах видовбує в дереві гніздо. Особлива будова ніг і жорсткий хвіст допомагають малому строкатому дятлові пересуватися по стовбуру дерева.

Вид –/Рід — Dendrocopos minor
Родина – Дятлові
Ряд – Дятлоподібні

Довжина: 14-15 см
Розмах крил: 25-27 см
Маса: 22 г
Звички: одинак; пари зустрічаються тільки в період гніздування
Їжа: комахи та їхні личинки
Звуки: повільне „кі-кі-кі" або „ кік-кік"
Тривалість життя: у середньому 6 років

Малий строкатий дятел досить сильно поширений на території всієї Європи і в Азії. В наші дні в Центральній Європі мешкає нечисленна його популяція. Малі строкаті дятли живуть в листяних і змішаних лісах, їхній стукіт чути у парках і старих фруктових садах. Вони віддають перевагу місцям, де ростуть липи, берези, верби і фруктові дерева. Дятли приносять неоціниму користь. Вони знищують комах-паразитів, що вражають дерева. У місцях, де з якої-небудь причини дятли зникли, ці комахи успішно розмножуються.

Живлення

Строкатий дятел харчується багатьма видами комах і личинок. Найсуворіший час у житті дятлів - це пізня осінь і зима. Інші види дятлів, наприклад, великий строкатий дятел, взимку переходять на рослинний корм - вони харчуються насінням, яке дістають з шишок. Проте малому строкатому дятлові така робота не під силу. Отож усю зиму, як і влітку, він мусить добуває комах, що причаїлися в щілинах, під корою та в тріщинах дерев. Огляд дерева птах починає знизу. Дзьобом дятел довбає кору, а своїм довгим, клейким, з гострими і твердими щербинами на краях язиком він дістає з отвору комах і їхніх личинок.

Малий строкатий дятел влітку харчується різними комахами-шкідниками, ними ж він вигодовує і пташенят.

Розмноження

Статеве дозрівання: у рік
Період гніздування: з квітня
Несіння: одне на рік
Кількість яєць: 4-6
Вигодовування пташенят: 19-22 дні

Поза періодом гніздування малі строкаті дятли тримаються поодинці. У пари птахи об'єднуються рано навесні. Характерним стукотом парні птахи повідомляють сусідів про те, що дана територія зайнята. Гнізда дятли влаштовують у дуплах. Вони знаходяться на висоті від 2 до 25 метрів над землею. Самець і самка довбають дерево поперемінно.

Яйця насиджують також по черзі. Самка малого строкатого дятла відкладає 4-6 яєць. Зазвичай у гнізді немає ніякої підстилки. Пташенята виховуються по спартанськи - сидять вони прямо на голій підлозі. У дятленят є спеціальні „п'яткові мозолі", які зникають після вильоту з гнізда. Вони необхідні, щоб захистити ніжки малюків від стирання об шорсткі стінки дупла. Самець і самка разом вигодовують пташенят. У середньому вони прилітають у гніздо 300 разів на день. Дятлята проводять у гнізді близько трьох тижнів. Після їх вильоту з гнізда батьки продовжують вигодовувати пташенят ще місяць. Потім пташенята розлітаються, а самка і самець розлучаються, щоб вижити взимку.

ХАРАКТЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ МАЛОГО СТРОКАТОГО ДЯТЛА

Яйця: у кладці 4-6 білих яєць. Дятли влаштовують гнізда в дуплах дерев.

Самка: у неї таке ж строкате забарвлення, як і у самця. У польоті на крилах видно чорно-білі смуги. У самки немає червоної шапочки. Забарвлення голови - чорно-біле. Від дзьоба йде чорна вуздечка.

Дзьоб: довгий, долотоподібний, сильний. Дзьобом птах довбає дерево.

Самець: забарвлення оперення дятла чорно-біле, звідси і назва - строкатий. У польоті добре видно чорно-білі смуги на крилах. На відміну від самки, на голові у самця є червона шапочка.

Ноги: чотирипалі. Два пальці направлені вперед, два інших - назад. Кожен палець закінчується гострим кігтем. Птахи рухаються по дереву від низу до верху, чіпляючись за кору своїми гострими кігтями.

СПОСТЕРЕЖЕННЯ ЗА МАЛИМ ДЯТЛОМ

Малого строкатого дятла легше почути, ніж побачити. Одиночний звук „кік", який видає цей птах, схожий на звуки, що видаються великим строкатим дятлом. Проте малий строкатий дятел видає їх рідше, ніж великий, і тихіше. Інший його позивний сигнал - „кі-кі-кі" - чутно навіть на великій відстані. Найбільший представник родини - це жовна, або чорний дятел. Він відкладає яйця в дуплах на висоті 2 000 м над рівнем моря. Нерідко цей птах робить вхід у гніздо овальним, проте частіше все ж таки зустрічаються квадратні отвори. Жовна невтомно стукає по корі, її стукіт чути здалеку. Жовна робить від 8 до 12 тисяч ударів дзьобом за день.

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

Дятли грають важливу роль у житті лісу. Учені довели, що ці птахи довбають тільки заражені шкідниками дерева.

Після того, як пташенята залишать гніздо, птахи використовують його тільки як нічний притулок або ховаються в ньому від негоди.

Малий строкатий дятел довбає дерево дуже швидко. Він робить 30 ударів за секунду.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Листяні ліси, парки і старі фруктові сади на території Європи і частини Азії, від Іспанії і Англії до Владивостока (Росія), на південному сході до Ірану. Малий строкатий дятел зустрічається також у Північній Африці.

Охорона

Малий строкатий дятел в Центральній Європі трапляється рідко. У багатьох країнах цей вид знаходиться під охороною.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»