Горихвістка звичайна (Phoenicurus phoenicurus, обыкновенная горихвостка)





Phoenicurus phoenicurus

Середовище існування/Опис

Звичайна горихвістка - один з найкрасивіших птахів. Проте розкішно забарвленим оперенням може похвалитися лише самець. Наряд у самки бідніший, але і вона має такий самий яскраво-коричневий хвіст.

Літня квартира звичайної горихвістки може знаходитися у великих садах, на узліссі, в полях. Ці птахи влаштовують гнізда в дуплах старих дерев. Звичайні горихвістки своїх пташенят вигодовують найчастіше комахами-шкідниками, тому їх так полюбляють садівники та городники.

Вид –/Рід — Phoenicurus phoenicurus
Родина – Дроздові
Ряд – Горобцеподібні

Довжина: 16 см
Розмах крил: 20-24 см
Маса: 14-16 г
Звички: співають, сидячи на вершинах дерев
Їжа: комахи, ягоди
Звуки: дзвінкі трелі, тривожний свист „фіть-фіть"
Тривалість життя: 9 років

У Європі горихвістка мешкає в світлих змішаних лісах, а в Африці і Малій Азії населяє також і гірські ліси. Кам'янисті місця і скелі поблизу гірських лугів вона залишає близькій родичці - чорній горихвістці.

У деяких садах співіснують обидва види цих птахів. Серед улюблених місць проживання горихвістки - старі парки та алеї, де є багато старих дуплястих дерев. У Берліні горихвістки заселили міські парки, садки і кладовища. У наші дні міські популяції горихвісток за чисельністю перевищують популяції в приміських лісах. В кінці серпня горихвістки починають готуватися до відльоту у теплу Африку. Зиму проводять у країнах, розташованих на південь від Сахари.

З 10 видів горихвісток, крім горихвістки звичайної, поширена горихвістка чорна.

Живлення

Горихвістки годуються різними комахами та павуками, яких вони знаходять на землі, на стовбурах дерев, гілках та листі. Зрідка птахи ловлять комах у повітрі, видивляючись здобич із засідки.

Горихвістка не поспішає з'їсти спійману здобич - спочатку вона відносить її в безпечне місце. Великих комах, наприклад, жуків, вона заздалегідь оглушує ударом об землю, а коникам відриває ноги. Крім гусениць, мурашок, дрібних слимаків і стоног, птах поїдає ягоди і плоди. Маленькі пташенята здатні ковтати лише подрібнену їжу, тому дорослі птахи спочатку роздавлюють спійманих комах і лише після цього дають їх пташенятам.

Ненажерливі пташенята нерідко доводять батьків до повного фізичного виснаження, адже птахи прилітають у гніздо до 500 разів на день, щоразу приносячи у дзьобі корм пташенятам.

Розмноження

Статеве дозрівання: у рік
Період гніздування: травень-липень
Несіння: 2 на рік
Кількість яєць: 6-7
Висиджування: 14 днів
Вигодовування пташенят: 12-15 днів

Пари горихвісток нерідко зберігаються впродовж декількох років. Самці повертаються на місця гніздування раніше, ніж самки. Вони відшукують місце для гнізда: зазвичай це дупло або купа вітролому. Знайшовши місце, зазивають самок, не віддаляючись від ділянки: адже місце можуть зайняти. Існує ще один спосіб, як зазвати самку, - забратися в дупло і виставити назовні „палаючий" хвіст. Самка відшукує самця і прилітає в дупло. Після появи партнерки самець одразу ж починає шлюбні ігри. При наближенні самки до майбутнього гнізда самець заспівує пісню і схиляє голову, показуючи білий лоб, крутиться навколо своєї осі. Після цього птахи злучаються і разом вистилають дупло сухою травою, корою й мохом. На кінцевому етапі „дитяча кімната" утепляється пухом і шерстинками. Самка відкладає 6-7 яєць і насиджує їх протягом двох тижнів, час від часу залишаючи гніздо, щоб вгамувати голод. Пташенятам, що з'явилися через два тижні, їжу приносять обидва птаха.

До обов'язків самця також входить підтримання гнізда в чистоті протягом перших днів після появи пташенят. Самець виносить дитячі екскременти у дзьобі назовні. Через 2 тижні після появи на світ пташенята вчаться літати. Проте навіть тоді, коли самка насиджує другу кладку, самець продовжує опікатися пташенятами з першого виводка. Після народження пташенят з другої кладки старші пташенята розпочинають самостійне життя.

ХАРАКТЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ ГОРИХВІСТКИ

Самка: у порівнянні з самцем, забарвлена менш яскраво. Хвіст яскраво-рудий, решта оперення буре.

Самець: спина попелясто-сіра, груди, черево, боки і хвіст іржаво-червоні, горло і щоки чорні. Яскраво-рудий хвіст і білий лоб відіграють важливу роль під час виконання ритуального танцю.

Яйця: у кладці 6-7 голубуватих, іноді вкритих бурими цятками яєць.

СПОСТЕРЕЖЕННЯ ЗА ГОРИХВІСТКОЮ

Горихвістка часто гніздується поряд з повзиком або синицею. Вона охоче відкладає яйця в спеціально підготовлених гніздових будиночках. Чим вище буде розташований її будиночок у садку, тим більше є шансів на успішне розмноження птаха, звичайно, за умови, що в окрузі є достатня кількість поживи. Садівники тішаться, коли ці комахоїдні птахи появляються на їхніх ділянках. „Дружба" людей з горихвісткою приносить їм велику користь. Адже пташка позбавляє сади від різноманітних комах-шкідників: жуків-коваликів, клопів, гусениць, листоїдів і комарів.

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

Горихвістки, подібно до трясогузок, похитують хвостами вгору-вниз.

Звичайна горихвістка може атакувати своє віддзеркалення, побачивши його, наприклад, у шибці вікна.

Самець полює на здобич в польоті, тоді як самка шукає поживу на поверхні землі.

Назва цієї пташки говорить про те, що в неї яскраво забарвлений хвіст. Він „горить", адже пір'я хвоста має вогняний колір.

Саме в гнізді горихвістки зозуля найчастіше залишає свої яйця. Горихвістки піклуються про зозуленят як про власних пташенят.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Горихвістка гніздується в Європі всюди, за винятком Ірландії, а також на півночі Африки, в Сибіру і Малій Азії. Зимує в Західній і Східній Африці.

Охорона

У більшості місць європейського ареалу чисельність популяцій горихвістки скорочується. Причиною може бути тривала засуха в місцях зимівель горихвістки в зоні сахель.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»