Вальдшнеп (Scolopax rusticola, вальдшнеп)





Scolopax rusticola

Середовище існування/Опис

Вальдшнеп є представником родини бекасових. Проживає у вологих лісах. Весняними і літніми ночами самці кружляють у повітрі та, ледве почувши голос самки, відразу ж спускаються до неї.

Завдяки своєму забарвленню вальдшнеп володіє здатністю майже злитися з оточуючим його тлом. Пір'я на крилах і тілі у нього іржавинно-буре з темними плямами, черевце білувато-охристе з коричневими поперечними смугами. Перед голови без покриву, а на тім'ї - переміжні світлі і темні смуги.

Вид –/Рід — Scolopax rusticola
Родина – Бекасові
Ряд – Сивкоподібні

Довжина тіла: 33-35 см
Довжина дзьоба: 6,5-8 см
Довжина крила: до 20 см
Маса: 290-320 г
Звички: тримаються поодинці, полігамні
Їжа: дощові черв'яки, комахи та їхні личинки, в основному жуки і личинки двокрилих

Вальдшнеп - це птах-одинак. Парами ці птахи живуть лише декілька днів навесні або на початку літа. Вони населяють густі змішані або листяні ліси з чагарниками. У польоті вальдшнепа можна впізнати по округлих крилах і особливому контурі тіла (шия птаха не виділяється, немов її немає). Довгий, прямий дзьоб під час польоту направлений вниз. На вальдшнепа полюють заради м'яса. Завдяки маскувальному забарвленню, вальдшнепа, що знаходиться на землі серед чагарників і папоротей, важко помітити. Притиснувшись до землі, птах непорушно чекає, коли людина підійде до нього зовсім близько. Потім несподівано злітає, голосно ляскаючи крилами.

Споріднені види: кроншнеп великий, кроншнеп-малятко, кроншнеп тонкодзьобий.

Живлення

Вальдшнеп переважно харчується дощовими черв'яками та комахами. Особливу перевагу віддає жукам і личинкам двокрилих (комарів, мух, мушок). Вальдшнеп відшукує місця з м'якою і вологою землею і немов зондує грунт, добуваючи потрібний корм. Він занурює свій довгий дзьоб глибоко в землю, і, знайшовши черв'яка, комаху або личинку, відкриває дзьоб, хапає здобич і витягує її із землі.

У погану погоду вальдшнепи великими зграями збираються на морському березі, де шукають молюсків, викинутих хвилями або тих, що залишилися на піску після відпливу. У невеликих кількостях споживає і рослинні корми.

Розмноження

Статеве дозрівання: самки -з 1 року, самці - з 2 років
Період гніздування: з кінця березня по серпень
Несіння: 1-2 на рік
Кількість яєць: зазвичай 4
Висиджування: 20-24 дні
Вигодовування пташенят: близько 20 днів

Токовий політ вальдшнепів розпочинається нерідко вже під час прильоту, навесні. Шлюбний період може тривати до липня. Токовий політ відбувається увечері, після заходу сонця, а також нерідко перед самим світанком. Невелика група самців літає над деревами і видає своєрідне „хоркання", яке звучить приблизно, як „кворр-кворр-кворр", і особливе „цикання", що нагадує високе „тсик-тсик". Іноді разом з самцями у польоті приймають участь і самки. Почувши голос самки, що сидить на землі, самець сідає поряд із обраницею і залишається з нею протягом 5-6 днів. Він покидає її, коли самка приступає до відкладання яєць (їх буває 3-5).

Будує гніздо, насиджує яйця і вигодовує пташенят тільки самка, без допомоги партнера. Самець у цей час намагається знайти ще одну самку. У вальдшнепів розвинена полігамія. Самка насиджує яйця 20-24 дні. У віці 3 тижнів пташенята стають на крило, а у віці 6 тижнів вони вже абсолютно самостійні.

ХАРАКТЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ ВАЛЬДШНЕПА

Оперення чудово маскує птаха на тлі опалого торішнього листя. Політ: коли вальдшнеп злітає, він видає своєрідне „хоркання" і особливий свист - „цикання".

Яйця: добре замасковані. Завдяки сірувато- або охристо-білому кольору з рудуватими цятками їх важко помітити серед торішнього листя.

Очі: посаджені високо, що збільшує поле огляду птаха - і допомагає помітити небезпеку, коли птах, нагинаючись до землі, шукає їжу.

Дзьоб: довгий і сильний. Пристосований до пошуку їжі в землі. У окремих птахів його довжина є різною.

Пташеня: вальдшнепи - одні з небагатьох птахів, які в разі небезпеки переносять пташенят на інше місце.

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

Вальдшнеп - один з небагатьох птахів, які в разі небезпеки переносять пташенят в інше, безпечніше місце. Самка або перетягує їх на бігу, притримуючи дзьобом, або затискає пташеня між тілом і зігнутими піднятими плеснами і летить з ним.

Це один з небагатьох представників сивкоподібних, який мешкає не біля води, а в лісі, поблизу вологих місць.

Завдяки своїм великим очам вальдшнеп достатньо добре бачить у темряві. Його очі посаджені досить високо, тому птах, навіть опустивши голову під час пошуків корму, може помітити потенційного ворога.

Якщо поряд з гніздом з'явиться ворог, вальдшнеп прикидається пораненим і намагається відвести його подалі від пташенят або яєць.

СПОСТЕРЕЖЕННЯ ЗА ВАЛЬДШНЕПОМ

Маскувальне забарвлення вальдшнепа робить його майже невидимим на тлі опалого листя. Сполоханий птах різко злітає, голосно ляскаючи крилами. Найлегше спостерігати за вальдшнепом навесні і на початку літа, коли під час токування самці здійснюють шлюбні польоти. Іноді до них приєднуються і самки. Вони літають над узліссями, трохи вище за крони дерев, від заходу сонця і до настання сутінок. Такий політ вальдшнепів супроводжується хорканням і свистом.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Гніздується в Євразії, від Великої Британі і Франції до Сахаліну і Хоккайдо, на Кавказі, в Гімалаях. Зимує в Західній Європі (Великобританія), у країнах Середземномор'я.

Охорона

На всьому ареалі є об'єктом полювання. Проте серйознішу загрозу для нього становить забруднення навколишнього середовища.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»