Омелюх звичайний (Bombycilla garrulus, свиристель)





Bombycilla garrulus

Середовище існування

Омелюх гніздиться у Північній Європі, Азії та Америці. На території Євразії ареал цього птаха простягається від Фінляндії до Камчатки, а в Америці охоплює Аляску, північно-західні штати США, а також центральні та західні провінції Канади. В Україну прилітає зимувати. Гнізда омелюхів зазвичай розташовані в тайзі або тундрі, найчастіше всього з хвойним або мішаним деревостаном та густим підліском. Омелюхи селяться як в глибині лісів, так і на узліссі, по краях галявин або вологих торфовищ. Зимують в регіонах, що розташовані південніше місць гніздівлі, нерідко з’являючись у міських парках і садах. Головна умова безпечної зимівлі – відкрита місцевість, що поросла деревами та ягідними чагарниками. У період весняних кочівель омелюхів можна побачити на сонячних лісових узліссях. Живуть вони тільки на горбистих рівнинах або низовинах і ніколи не піднімаються в гори.

Вид – Омелюх звичайний (Bombycilla garrulus)
Рід – Омелюх (Bombicilla)
Родина – Омелюхові (Bombycillidae)
Ряд – Горобцеподібні (Passeriformes)

Довжина тіла – 18-21 cм
Розмах крил – 32-36 см
Вага – 50-65 г
Тривалість життя – до 10-15 років

Опис

Омелюх – птах з на диво м’яким пір’ям. Усі види омелюхів носять на голові чубчики. Чубчик омелюха звичайного має сірувато-червоне забарвлення. Основний тон оперення бурувато-сірий. Задня частина спини, куприк та надхвістя блакитнувато-сірі, а пір’я на грудях відрізняється червонуватим відтінком. Крила чорнуваті з жовтими рисками біля вершини, а також білою смугою нижче плеча. На кінцях другорядних махових пір’їн є характерні червоні пластинки. Тіло веретеноподібне. Хвіст короткий, закінчується широкою жовтою верхівковою смугою. Чорні сильні ноги оперені до цівки. Дзьоб чорного кольору, порівняно короткий і масивний. Поперек голови на рівні очей тягнеться чорна смуга, на горлі наявна невелика чорна маніжка.

Спосіб життя

Омелюхи досить компанійські птахи. Тільки на період виведення потомства пари усамітнюються, щоб присвятити себе будівництву гнізда, але якщо навколо живе багато омелюхів, то можуть виникати галасливі колонії. Восени, коли молодь підросла, омелюхи збираються у великі зграї. На початку зими чисельність однієї зграї іноді досягає 200 особин, але в ході невпинних кочівель вона поступово розпадається на дрібні групи, які вже до кінця лютого нараховують не більше 50 птахів. Омелюхи ведуть кочовий спосіб життя: у листопаді прилітають до місць зимівлі, а у березні-квітні повертаються на північ до рідних місць гніздівлі. У сезон виведення пташенят основу раціону птахів складають комахи, перш за все комарі, а взимку омелюхи годуються ягодами горобини, барбарису, глоду, калини та омели. У цей період зграйки омелюхів часто навідуються до садів та парків, де завжди можна чим-небудь поживитися. Омелюхи переварюють тільки ягідний м’якуш, а кісточки видаляються з організму разом і з послідом. Таким чином птахи сприяють розповсюдженню багатьох видів рослин. Іноді ненажерливі птахи поїдають ягоди, що вже перебродили, і впадають у стан алкогольного сп’яніння. У 1997 році жителі міста Айова-сіті (США) спостерігали зграю птахів, що об’їлися зіпсованими плодами. Найбільш п’яні попадали з дерев на землю, решта з великими зусиллями тримались на гілках, ледве зберігаючи рівновагу. Омелюхи не дуже лякливі і не бояться сусідства з людиною. У польоті вони часто видають дзвінкі переливчасті трелі, а в шлюбний сезон влаштовують мелодичні концерти. На землю омелюхи сідають неохоче – головним чином для того, щоб викупатися у замерзлих калюжах.

Розмноження

Гніздовий період у омелюхів продовжується з квітня по жовтень. Залицяючись до подруги, самець часто презентує їй ягоди у якості весільного подарунка. Найчастіше за все пари споруджують гнізда на деревах, що ростуть серед боліт, поміщуючи їх на розвилинах гілок на висоті 3-15 метрів. Найулюбленішими є хвойні дерева, але іноді берези та високі чагарники. Будівельним матеріалом слугують дрібні гілочки, мох, травинки та лишайники, а дно вистилається м’якою травою, мохом, рослинним пухом, пір’ям та шерстю. У травні-червні самиця відкладає 4-5 блакитнувато-сірих яєць з чорно-бурими крапинками. Вона ж і насиджує кладку, харчуючись тим, що принесе їй партнер. Через 14 днів із яєць вилуплюються пташенята, і обоє батьків вигодовуються їх майже винятково комахами. Близько двох тижнів пташенята залишаються в гнізді, поки повністю не вкриються пір’ям, але ще й пізніше батьки допомагають їм здобувати харч. До початку осені молоді омелюхи стають самостійними і починають годуватися плодами та ягодами.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»