Сорокопуд білолобий (Lanius nubicus, маскированный сорокопут)





Lanius nubicus

Середовище існування/Опис

Довжиною 17 см. Верхня частина тіла чорна. Плечі білі, так само як і основа махового пір'я. Нижня частина тіла біла, бічні сторони оранжево-коричневого або червонувато-коричневого кольору. Маленька, з плоским лобом голова має чорно-біле оперення. Верхівка і потилиця чорні, лоб, щоки і шия білі. Тонка, чорна смуга проходить через очі. Довгий хвіст чорного кольору. У сидячого птаха він завжди знаходиться в русі. Райдужка і дзьоб чорні. Ноги сірі. Оперення верхньої частини тіла самок чорно-коричневого кольору, біле оперення плечей і крил значно менше ніж у самців. Іржаво-червоне забарвлення бічних сторін тіла непримітне і помітне тільки зблизька. Політ прямолінійний, легкий і швидкий, нагадує політ мухоловок.

Вид –/Рід — Lanius nubicus
Родина – Сорокопудові
Ряд – Горобцеподібні

Населяє відкриті ландшафти з густою дерев'янистою рослинністю і чагарниками. Птах мешкає в тополиних алеях, старих, занедбаних фруктових садах, оливкових, дубових, кедрових гаях, а також в зарості ялівцю. Він зустрічається на висоті від рівня моря до 2000 м на високогір'ї, надаючи перевагу горбистій місцевості і передгір'ям. Птахам необхідна гніздова ділянка площею від 2 до 5 га.

Живлення

Харчування складається переважно з великих комах, таких як сарана, цикади, цвіркуни, жуки та бабки, лускокрилі на різних стадіях свого розвитку, мурашки і перетинчастокрилі також входять в раціон харчування. Іноді птах поїдає також дрібних ящірок і ссавців, таких як миші і землерийки і розоряє пташині гнізда. Під час міграції маленькі, виснажені перелітні птахи, такі як кропив’янка або малий стриж стають їхньою здобиччю.

Розмноження

Птахи моногамні. Самці прибувають до місць гніздування за кілька днів до самок. Токування починається в квітні. Часто партнери співають дуетом, самка приймає корм у самця, пригнувшись під його тремтячими крилами. Гніздо будують обидві птахи на висоті 1-10 м. Воно складається з шматочків коренів, трав, стебел (часто також з квітками), соснових голок і моху. Усередині воно викладається м'якими матеріалами, такими як шерсть, пух рослин і часто матеріалами антропогенного походження. Це художньо споруджена, маленька, компактна чашка, влаштована частіше на бічних гілках різних видів дерев. Мінімальні відстані між гніздами становлять менше 100 м. В Іраку у відкритому дубовому гаю були знайдені 10 гнізд на відстані 800 м один від одного. Двічі гніздо не використовується, часто воно руйнується, а його матеріал використовується повторно для будівництва нового гнізда. Кладка починається в Малій Азії в кінці квітня. Однак, більшість кладок відбувається в середині травня. Другі кладки зустрічаються дуже часто, запасні кладки є правилом. У першій кладці від 4 до 7 жовто-коричневих, зеленувато-сірих або рожевих яєць з темними плямами на тупому кінці. Рідко в кладці буває 8 і 9 яєць. Другі кладки менші і налічують всього 3 яйця. Довжина яйця становить 20 мм, ширина — 16 мм. Висиджування триває 14-16 днів. У цей час самець майже завжди поблизу від гнізда, охороняє і годує самку. Пташенят годують обоє батьків. Через 20 днів вони стають самостійними, однак, ще щонайменше 2 тижні їх годують батьки.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Поширений у східному Середземномор'ї, на декількох Егейських островах, на Кіпрі і на заході та півдні Туреччини. Ізольовані популяції відомі в південно-східній Туреччині, на півдні Кавказького регіону, на північному-заході Ірану, в Загросі, Іраку, а також у Сирії. На півдні Балканського півострова птиці зустрічаються в Македонії, Болгарії та на півночі Греції, а також на півдні Сербії. Східна межа ареалу невідома, можливо, вона проходить по території Туркменістану або північно-західного Афганістану. В Україні спостерігали на острові Зміїний.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»