Чиж (Spinus spinus, чиж)





Carduelis spinus

Середовище існування/Опис

Маса тіла: 10-14 г, довжина тіла: близько 12 см.

У дорослого самця лоб, тім’я, вуздечка i підборіддя чорні; потилиця i спина зеленкувато-оливкові, з темною строкатістю; боки голови, крім покривних пер вух, горло, воло, груди i поперек жовті; боки тулуба i черево білі, на боках темні риски; зверху на чорних перах крил жовті смуги; центральні стернові пера темно-бурі, інші – жовті, з темно-бурою верхівкою; дзьоб сірувато-бурий, загострений; ноги бурі. Доросла самка тьмяніша; лоб i тім’я оливкові, з темними рисками; вуздечка i підборіддя буруваті; горло, воло i груди білуваті. Молодий птах схожий на дорослу самку.

Вид –/Рід — Spinus spinus
Родина – В'юркові
Ряд – Горобцеподібні

Середовище існування: хвойні, рідше мішані ліси, в позагніздовий період також парки, сади. Може триматися на гілках дерев, повернувшись спиною або головою донизу. Взимку утворює зграї.

3вуки: пісня – тривале щебетання, поклик – дзвінке "чііі-чііі".

Відмінності від схожих видів: від щедрика відрізняється довшим дзьобом i жовтою барвою на хвості й крилах; від зеленяка – строкатістю в оперенні й меншими розмірами; а дорослий самець від обох цих видів – також чорними лобом, тім’ям і підборіддям.

Живлення

Харчується комахами (попелицями та іншими дрібними комахами) та насінням хвойних і листяних дерев; восени улюблену їжу чижа становлять насіння берези та вільхи. Чижі тримаються переважно на вершинах високих дерев, спускаючись тільки зрідка на землю.

Розмноження

Гніздиться зазвичай на ялинах або соснах. Гнізда, звиті з тонких гілочок, травинок, лишайників і моху, розташовуються також високо на деревах (не нижче 10 м) і так майстерно ховаються, що можуть бути знайдені лише випадково. Кладка, що складається з 4-6 блідо-блакитно-зелених яєць з темними плямами і рисками, буває один, іноді два рази на рік: у квітні і в кінці червня. Насиджує самка протягом 12 днів. Пташенята вигодовуються комахами, особливо голими гусеницями дрібних метеликів.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Водиться у всій лісовій смузі Європи та Азії, надаючи перевагу хвойним лісам і гористій місцевості. На території колишнього СРСР мешкає в зоні хвойних лісів, в лісах Криму, Кавказу і борах Казахстану. В Україні гніздовий, перелітний, зимуючий. Гніздиться в Поліссі, Карпатах і Кримських горах. Мігрує i зимує на всій території.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»