Щедрик (Serinus serinus, канареечный вьюрок)





Serinus serinus

Середовище існування/Опис

Щедрик, в'юрок канарковий (Serinus serinus) — дрібний птах ряду горобцеподібних. Масою тіла не більше 15 г. Гніздиться окремими парами, оселяється у парках і скверах, особливо там, де є хвойні дерева, хоча це не обов'язкова умова його присутності. На окремих ділянках тримається розрідженими групками з кількох пар.

Вид –/Рід — Serinus serinus
Родина – В'юркові
Ряд – Горобцеподібні

У природі визначаються за малими розмірами і зелено-жовтим забарвленням нижньої частини тіла. У самців дуже характерна токова поведінка: вони розпускають хвіст і крила, крутяться на гілках дерев і в повітрі, весь час співають. Пісенька характерна, тріскотлива, складається з коротких складів і дзюркотливих трелей. Трохи подібна до крику цикад. Позивні крики, які птахи подають, коли летять, коротенькі «тірлі» або «жьюіі». Вірогідно, саме через характер швидкомовної пісні птах отримав свою українську назву «щедрик».

Дорослий самець зверху бурий, із темною строкатістю; лоб, "брови", смуги під очима, плями на щоках, боки шиї, горло, воло, верх грудей, поперек i надхвістя жовті; на білих боках тулуба темні смуги; низ грудей, черево i підхвістя білі; махові й стернові пера темно-бурі, зі світлою облямівкою; дзьоб сірий; ноги світло-сірі. Доросла самка схожа на самця, але всі кольори тьмяніші; на волі темні риски. Молодий птах подi6ний до дорослого самця, але темних рисок на нижній частині тулуба більше.

Середовище існування: узлісся, лісосмуги, сади, парки, населені пункти.

Відмінності від схожих видів: від чижа відрізняється однотонним забарвленням стернових пер і коротшим дзьобом, а дорослий самець – також відсутністю чорного кольору в забарвленні голови.

Живлення

Живляться насінням і бруньками рослин. Навесні і влітку поїдають також дрібних комах. Пташенят вигодовують комахами.

Розмноження

На місця гніздування прилітають у кінці березня — на початку квітня. Гнізда на деревах, невисоко над землею. Вони майстерно сплетені зі стебел трав, корінців, моху і лишайників, вимощені кінським волосом, рослинним пухом, пір'ям. Повна кладка з 4—5 білувато-голубих, з темними крапками і рисками яєць, двічі за сезон, у травні і в кінці червня — на початку липня. Насиджує самка, 13 днів, самець весь час годує її. Пташенята залишаються в гнізді близько двох тижнів.

Осінній відліт починається у вересні і закінчується в жовтні. Птахи з України зимують у країнах Середземномор'я.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Область гніздування весь час змінюється. Зараз поширені в західній і центральній Європі (на північ до Санкт-Петербурга, на схід до центральних областей України), в північно-західній Африці, на Азорських і Канарських островах, у Туреччині і Сирії. У північних районах зони поширення птахи перелітні, в південних — осілі, частково кочові. В Україні поширені як гніздові птахи в західних областях, у Карпатах, у центральних районах Полісся, Лісостепу. Розселяються на схід. Залітають у східні райони.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»