Горобець чорногрудий (Passer hispaniolensis, черногрудый воробей)





Passer hispaniolensis

Середовище існування/Опис

Маса тіла: близько 30 г, довжина тіла: близько 15 см.

У дорослого самця в шлюбному вбранні верх голови і задня частина шиї каштанові; "брови" і щоки білі; спина, плечі, поперек, надхвістя і боки тулуба сірувато-бурі, з чорною строкатістю; вуздечка, горло і воло чорні; груди, черево і підхвістя світло-сірі; на каштанових покривних перах другорядних махових світла смуга; махові й стернові пера темно-бурі, зі світлою облямівкою; дзьоб чорний; ноги бурі; в позашлюбному вбранні каштанові й чорні пера зі світлою облямівкою; дзьоб темно-бурий, із жовтуватою основою. У дорослої самки вся голова, горло й воло сірувато-бурі; над оком світла "брова"; спина, плечі, боки тулуба й верхні покривні пера крил світло-бурі, з поздовжніми темними смугами; поперек і надхвістя однотонно сірувато-бурі; дзьоб бурий, основа світла; ноги світло-бурі. Молодий птах схожий на дорослу самку.

Вид –/Рід — Passer hispaniolensis
Родина – Горобцеві
Ряд – Горобцеподібні

Середовище існування: лісові насадження, що розташовані поряд із відкритими просторами. Населених пунктів уникає.

Звуки: пісня — голосне "чілілі-чілілі", поклик — жваве "чрі-чрі".

Відмінності від схожих видів: дорослий самець від дорослого самця хатнього горобця відрізняється каштановим верхом голови, білими щоками і чорними плямами на боках тулуба, від польового горобця — чорним волом і відсутністю чорних плям на щоках; від обох цих видів — темною строкатістю попереку і надхвістя; самку й молодого птаха від самки і молодого хатнього горобця відрізнити складно.

У місцях спільного проживання, особливо на півночі Африки, зустрічаються гібриди хатнього та чорногрудого горобців, проміжні за забарвленням.

Живлення

Харчується рослинною і тваринною їжею.

Розмноження

Гніздиться колоніями в кулястих гніздах на гілках дерев. У кладці 3-8 яєць, схожих за забарвленням з яйцями хатніх горобців. Насиджування триває 12 днів, вигодовування пташенят — близько двох тижнів.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Населяє південну Європу, північну Африку, Канарські острови, Близький Схід, Закавказзя і Середню Азію. У межах Росії зустрічається в Дагестані. В Україні рідкісний залітний. Зареєстровано на о. Зміїний.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»