Гаїчка-пухляк (Parus montanus, буроголовая гаичка)





Parus montanus

Середовище існування/Опис

Маса тіла: 9-12 г, довжина тіла: близько 12 см.

У дорослого птаха верх голови й горло бурувато-чорні; щоки й боки шиї білі; спина, плечові пера, поперек, надхвістя і покривні пера верху крил бурувато-сірі; низ білуватий, на боках тулуба і череві сірувато-вохристий відтінок; на складеному крилі на другорядних махових перах білувата пляма; махові й стернові пера бурі; дзьоб сірувато-чорний; ноги сірувато-бурі. Молодий птах схожий на дорослого, але верх голови й горло бурі.

Вид –/Рід — Parus montanus
Родина – Синицеві
Ряд – Горобцеподібні

Середовище існування: хвойні та мішані ліси, зрідка парки. Взимку тримається в змішаних зграях з іншими видами синиць, повзиками, дятлами. Гніздиться в дуплах.

3вуки: пісня — мелодійне швидке "ті-ті-ті-ті-ті", поклик — різке "джіі-джіі" або "ціі-ціі-ціі".

Відмінності від схожих видів: від гаїчки болотяної відрізняється більшою чорною плямою на горлі, білуватою плямою на другорядних махових перах на складеному крилі й відсутністю металічного полиску на голові, "шапочка" заходить майже на спину, але достовірно — лише покликом.

Живлення

Живиться комахами й їхніми личинками. Взимку поїдає насіння смерек і ялин.

Розмноження

Сезон розмноження починається в квітні-травні, в липні з'являються льотні пташенята. Пари утворюються взимку в перший рік життя і, як правило, зберігаються поки один з її членів не гине. Під час залицяння самець співає і ганяється за самкою, обидва птахи трусять крильми і вигинаються. Гніздо влаштовується в гнилому стовбурі або пні мертвого дерева (зазвичай берези, осики, вільхи, модрини) на висоті до 3 м над землею. Часто гніздо розташоване зовсім низько, на висоті не більше метра. Як і чубата синиця, пухівка воліє видовбати (або скоріше вищипати) гніздо самостійно, але іноді використовує і вже готові природні порожнечі або старі гнізда малого строкатого дятла, попередньо поглибивши і очистивши дупло. Рідше займається гайно білок, і лише у виняткових випадках штучні дуплянки. Вищипують дупло обидва птахи, а його внутрішнім облаштуванням займається тільки самка. На створення дупла зазвичай йде близько 4-12 днів, і ще близько 3 днів на будівництво власне гнізда. На відміну від інших синиць, мох для внутрішнього оздоблення використовується рідко. Основний будівельний матеріал — шматочки кори, бересту, смужки лубу, іноді шерсть і невелика кількість пір'я. Після закінчення будівництва робиться перерва на 1-5 днів. Облаштування лотка поновлюється з початком кладки — відклавши перше яйце, птах продовжує приносити м'який матеріал в гніздо. У результаті до початку насиджування яйця вкриті шаром підстилки. Кладка з 5-9 яєць, за рідкісним винятком один раз на рік. Яйця білі з червонувато-коричневими плямами і цятками, часто більш густими на тупому кінці. Насиджує самка протягом 13-15 днів, в той час як самець годує її і охороняє територію. Іноді самка залишає гніздо і самостійно здобуває собі корм. Пташенята з'являються асинхронно, зазвичай впродовж двох або трьох днів. У перші дні вони покриті рідким буро-сірим пухом на голові й спині, і мають жовту або коричнево-жовту порожнину дзьоба. Вигодовують потомство обидва члени пари, приносячи здобич до 250-300 разів на добу. Вночі і в прохолодні дні самка невідлучно сидить у гнізді, обігріваючи пташенят. Здатність до польоту з'являється через 17-20 днів, однак і після цього протягом 12 днів пташенята нездатні добувати корм самостійно і цілком залежні від батьків. Починаючи з середини липня пташенята разом з батьками збиваються в змішані зграйки, куди крім синиць можуть входить повзики та жовтоголові корольки. Взимку в групі гаїчок завжди є певна ієрархія, в якій самці домінують над самками, а пари дорослих птахів над парами молодих. Максимальний відомий вік гаїчки-пухляк — 8 років 11 місяців.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Область розповсюдження охоплює зону лісів Євразії на схід від Великобританії і центральних районів Франції (басейн Сени, середню і нижню течію Луари) до узбережжя Тихого океану і Японських островів. На півночі зустрічається до кордону деревної рослинності, досягаючи лісотундри — в Скандинавії і Фінляндії до 69-70 ° с. ш., європейської частини Росії та Західного Сибіру до Єнісею до 68 ° с. ш., східніше до 66-ї паралелі. На півдні досягає смуги лісостепу і в окремих випадках степу. За межами материка зустрічається на островах Великобританія, Сахалін, Хоккайдо, Хонсю і можливо північних Курильських. В Україні осілий, кочовий. Поширений у лісовій і лісостеповій смузі.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»