Дрізд гірський (Turdus torquatus, белозобый дрозд)





Turdus torquatus

Середовище існування/Опис

Маса тіла: 90-130 г, довжина тіла: близько 24 см.

Дорослий самець у шлюбному вбранні чорний; упоперек вола проходить широка біла смуга; махові пера і їх покривні, пера вола, грудей, черева, боків тулуба й підхвістя з білуватою облямівкою; дзьоб жовтуватий, на кінці темний; ноги темно-бурі; у позашлюбному оперенні білі пера вола з бурою облямівкою. Доросла самка схожа на самця в позашлюбному оперенні. Молодий птах подібний до самки, але білої смуги на волі немає; низ дещо строкатіший; дзьоб темно-бурий.

Вид –/Рід — Turdus torquatus
Родина – Мухоловкові
Ряд – Горобцеподібні

Середовище існування: гірські хвойні, рідше букові ліси. Частіше тримається на землі.

3вуки: пісня – мелодійний свист, що нагадує пісню співочого дрозда, але коротша й одноманітніша, поклик – різке тріскотливе "чюк".

Відмінності від схожих видів: від чорного дрозда відрізняється білою або білуватою смугою на волі, світлими крилами і світлою строкатістю низу.

Живлення

Гірський дрізд харчується молюсками, ягодами, комахами і їх личинками. Особливо часто до здобичі відносяться дощові черв'яки.

Розмноження

Типове гніздо будується самкою невисоко на хвойних деревах і кущах. Будівельним матеріалом є гілки, травинки, коріння і мох. Під час сезону гніздування за один раз відкладаються 4-5 синьо-зелених яєць з коричневими вкрапленнями, які насиджують обоє батьків впродовж двох тижнів. Пташенята, що вилупилися, починають літати через 12-14 днів після народження.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Віддає перевагу світлим хвойним лісам в невисоких гірських системах помірних широт. Зиму цей вид проводить в середземноморському регіоні. В Україні гніздовий, перелітний. Гніздиться в Карпатах. Під час міграцій трапляється в західних і південно-західних областях.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»