Дрізд-омелюх (Turdus viscivorus, деряба)





Turdus viscivorus

Середовище існування/Опис

Дрізд-омелюх - найбільший серед дроздів. Він має сіре оперення, з темними плямами на череві. У польоті видно білі пахви птаха. Дрізд-омелюх зустрічається на всій території Європи. Практично всі птахи, що зимують на півдні європейської території, навесні повертаються на свої північні місця гніздування.

Вид –/Рід — Turdus viscivorus
Родина – Мухоловкові
Ряд – Горобцеподібні

Спочатку дрізд-омелюх населяв лісові масиви, проте з часом дуже багато лісів зникли з обличчя землі, тому птах пристосувався до нових умов. Окрім хвойних лісів, дрозда-омелюха у можна зустріти в гаях серед полів, садках зі старими деревами, чагарникових заростях і парках. Восени, коли з'являється улюблений корм дрозда-омелюха — ягоди, птах часто долає великі відстані, щоб поласувати ягодами, які ростуть на деревах і кущах. Особливу перевагу дрізд-омелюх віддає ягодам омели, горобини, тиса і терну. Омела — це рослина-паразит, що росте на деревах. Її насіння проходить через травну систему і кишечник дрозда, не втрачаючи здатності до проростання, а потім, вкрите липкою речовиною, разом з випорожненнями виводяться з організму птаха. Завдяки цьому насіння омели приклеюється до того місця, на яке впало, і починає там розвиватися. Таким чином дрізд-омелюх, як й інші птахи, сприяє розповсюдженню омели.

Часто спів дрозда-омелюха можна почути вже в лютому, коли настають перші теплі дні. Він співає, сидячи високо в кроні дерева. Спів складається з коротких трелей, що чергуються з довгими паузами. Пісня дрозда-омелюха віддалено нагадує спів чорного дрозда, проте вона більш меланхолійна. У польоті дрізд-омелюх видає дзижчання „цррр", що нагадує звук, який видає гребінець, якщо по ньому провести тріскою. Тривожний крик передається як „хррр..." або гугняве „КХИ...КХИ".

Відмінності від схожих видів: від чикотня відрізняється суцільно поцяткованою нижньою частиною тулуба, а дорослий птах – також однотонним сірувато-бурим верхом; від співочого дрозда – більшими розмірами, більшою плямистістю низу тулуба й білим кольором покривних пер споду крил.

Зовнішній вигляд: в порівнянні зі співочим дроздом, дрізд-омелюх більший, а взимку відрізняється сірішим оперенням.

Плями: плями на животі та шийці співочого дрозда темніші, ніж у дрозда-омелюха.

Крила: крило дрозда-омелюха більше, ніж у співочого дрозда, нижня сторона крила біла, а у співочого дрозда вона жовтувата.

Живлення

Восени дозрівають улюблені ласощі дрозда-омелюха — різні ягоди. Окрім ягід, ці птахи також поїдають м'які плоди, дощових черв'яків або різних ґрунтових комах. На пошуки корму дрозди-омелюхи вилітають на відкриті простори. На землі цей птах тримається пряміше, ніж співочий дрізд, він пересувається стрибками, а під час пошуку комах схиляє голову набік, як це роблять чорний дрізд та малинівка.

В особливо суворі зими дрозди-омелюхи часто з'являються в міських парках, оскільки тут температура повітря буває вищою, ніж на відкритих просторах за містом. Тут також набагато тонший сніжний покрив, тому дрозду легше знайти корм на землі. Пташенят цей дрізд вигодовує наземними комахами і черв'яками.

Розмноження

Наприкінці зими зграї дроздів-омелюхів розпадаються на окремі пари. Парні птахи підшукують для себе гніздові ділянки. Самка відкладає яйця рано навесні, в березні або квітні, оскільки в травні птахи легко знаходять достатньо їжі для пташенят: дощових черв'яків, личинок комах або равликів. На відміну від дроздів-омелюхів, птахи, які вигодовують пташенят гусеницями, починають гніздуватися значно пізніше. Несподіване повернення зими може заподіяти дроздам-омелюхам багато клопоту. По-перше, птахи не зможуть дістати із замерзлої землі черв'яків. По-друге, холодна погода примушує самку постійно зігрівати яйця або пташенят. Гніздо зазвичай будує самка. В процесі „роботи" над гніздом самка використовує травинки, гілочки, мох та мул. Готова споруда має чашоподібну форму. Лоток гнізда самка вистилає тонкими травинками.

Гнізда дроздів-омелюхів — досить великі, але неохайні. Птахи розташовують їх високо на деревах, зазвичай недалеко від стовбура або на розгалуженні гілок. Оскільки гніздо не захищене листям, його часто руйнують такі хижі птахи, як сойки або сороки. Дрозди-омелюхи гніздуються один раз на сезон, відкладаючи 3-5 яєць.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Дрізд-омелюх зустрічається на всій території Європи, окрім Ісландії, більшої частини Норвегії і найпівнічніших островів Шотландії. Дрізд-омелюх також проживає на північному заході Африки і на сході до Сибіру. В Україні гніздовий, перелітний, зимуючий. Гніздиться в лісовій і лісостеповій смугах, а також у Карпатах і гірському Криму; мігрує та зимує скрізь.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»