Дрізд чорноволий (Turdus atrogularis, чернозобый дрозд)





Turdus atrogularis

Середовище існування/Опис

Маса тіла: близько 80 г, довжина тіла: близько 24 см.

У дорослого самця в шлюбному вбранні верх бурувато-сірий, вуздечка, горло і воло чорні; груди, боки тулуба, черево і підхвістя білі, на боках невиразні сіруваті смуги; покривні пера споду крил вохристо-жовті; махові й стернові пера бурі; дзьоб жовтий, на кінці темно-бурий; ноги бурі. В позашлюбному вбранні чорні пера вуздечки, горла і вола з вузькою світлою облямівкою. У дорослої самки вуздечка темно-бура; горло й воло білуваті, з темною поздовжньою строкатістю; смуги на боках тулуба виразніші. Молодий птах зверху бурувато-сірий, із численними білими рисками; низ білуватий, із темними рисками, на боках тулуба вохристий відтінок, на волі густі темні плями.

Вид –/Рід — Turdus atrogularis
Родина – Мухоловкові
Ряд – Горобцеподібні

Середовище існування: різнотипні ліси. Тримається зграями.

Звуки: пісня дуже нагадує пісню співочого дрозда, крик тривоги – різке "чак-чак", поклик – тихе "сіп".

Відмінності від схожих видів: дорослий самець розрізняється за забарвленням; доросла самка і молодий птах від дрозда Наумана і білобрового дрозда відрізняються бурувато-сірим кольором верху за відсутності рудої барви в забарвленні тулуба, а від дрозда Наумана – також цілком бурим хвостом, від співочого дрозда і дрозда-омелюха – відсутністю округлих чорних плям на нижній частині тулуба.

Живлення

Живиться дощовими черв'яками та іншими грунтовими безхребетними. Іноді поїдає ягоди. Восени харчується водними безхребетними, яких дістає навіть з води, біля незамерзаючих джерел.

Розмноження

Гніздиться окремими парами. Гніздо будує на деревах (ялина, сосна) низько — на висоті 1,5-3 м від землі, на пнях, в кущах і рідко на землі. Будується гніздо з тонких гілочок і сухої трави, змішаних із землею і вистилається тонкими травинками. Кладка з 4-7 зеленувато-блакитних, з іржаво-бурими плямами яєць — на початку травня — початку червня. Пташенят вигодовують обидва батьки. Осіння міграція починається в серпні, на рівнинах і в передгір'ях птахів можна спостерігати у вересні.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Поширений в лісах від верховиї Ками і Уралу до Єнісею. Взимку зустрічається на півдні Західного Сибіру. В Україні рідкісний залітний. Спостерігали в Харківській і Одеській областях.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»