Кропив'янка сіра (Sylvia communis, серая славка)





Sylvia communis

Середовище існування/Опис

Маса тіла: 14-15 г, довжина тіла: близько 14 см. У дорослого самця в шлюбному вбранні голова зверху і задня частина шиї сірі; покривні пера вух сірувато-бурі; горло біле; спина, плечі, поперек і надхвістя сірувато-бурі; темно-бурі покривні пера крил і другорядні махові пера з широкою рудою облямівкою; низ білуватий, воло, боки тулуба і груди з рожевим відтінком; махові пера бурі, зі світлою облямівкою; хвіст бурий, крайні стернові пера майже цілком білі; дзьоб бурий, біля основи світліший; ноги світло-руді; райдужна оболонка ока рудувато-бура; в позашлюбному оперенні спина з домішкою рудого кольору; рожевого відтінку на волі і грудях немає. Доросла самка подібна до позашлюбного дорослого самця. Молодий птах схожий на дорослу самку, але горло сірувато-біле; на крайніх стернових перах чисто-білий колір відсутній; ноги бурі; райдужна оболонка ока темно-коричнева.

Вид –/Рід — Sylvia communis
Родина – Кропив'янкові
Ряд – Горобцеподібні

Середовище існування: зарості чагарників на полях, лісових порубах, у садах і парках.

Самець полюбляє співати в нетривалому польоті, а також на верхівках кущів дерев. Жодна з інших кропив’янок не співає в такому польоті. Звуки: пісня — тріскотливе щебетання, поклик — хрипке "вед-вед-вед".

Відмінності від схожих видів: від прудкої кропив’янки відрізняється наявністю рудого кольору в забарвленні крил і світлими ногами.

Живлення

Живиться комахами та ягодами.

Розмноження

Гнізда в'є в розвилках гілок якогось чагарнику чи у високій траві (звичайно в заростях кропиви) невисоко над землею (частіше на висоті 20-50 см); рідше гніздо влаштовується на купах хмизу або ж прямо на землі. Від гнізд інших славок відрізняється тим, що чашечка гнізда робиться більш глибокою, а в матеріалі гнізда буває більше польових злаків. В кінці травня самка сідає на яйця, а самець її годує. Насиджує 11 днів. У кладці звичайно 5 білих або зеленуватих з темними цятками яєць. Пташенят вигодовують обидва батьки 11-12 днів і догодовують їх після вильоту протягом тижня.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Мешкає в Європі, Малій Азії, Західному Сибіру, Північно-Західній Африці, а також в Ізраїлі. В Україні гніздовий, перелітний. Трапляється на всій території.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»