Волове очко (Troglodytes troglodytes, крапивник)





Troglodytes troglodytes

Середовище існування/Опис

Волове очко легко впізнати по піднятому короткому хвостику, що стирчить догори. Ці маленькі пташки відомі тим, що вони не бояться людей, а їхні пісні дуже гучні й дзвінкі.

Родина волових очок (Troglodytidae) включає близько 60 видів, що об'єднуються в 14 родів. Всі ці види притаманні Новому Світу і лише один вид — волове очко поширений у Старому Світі.

Вид –/Рід — Troglodytes troglodytes
Родина – Воловоочкові
Ряд – Горобцеподібні

Волові очка живуть у тропічних лісах й лісах помірних широт, у пустелях, на болотах і в горах. Птахи населяють підліски, чагарники, папоротеві зарості та зарості ожини, зазвичай неподалік від води. Деякі популяції волового очка осілі, інші — кочівні або навіть перелітні (залежно від районів, в яких вони гніздуються). Волові очка шукають корм на землі або над землею. Найбільшою небезпекою для цих маленьких птахів є холодні морозні зими. Якщо взимку земля вкрита дуже глибоким снігом або тривають міцні морози, то це нерідко приводить до значних втрат — гине приблизно половина популяції пташок.

Волові очка — маленькі пташки, тому дуже холодними ночами вони втрачають більше тепла, ніж крупніші птахи. Взимку у гніздах, збившись докупи, може разом ночувати відразу декілька особин.

Попри те, що птах поширений у всій Середній Європі, побачити його нелегко. Волове очко — маленький каштаново-брунатний птах. Завдяки невеликим розмірам й захисному забарвленню оперення, птах чудово маскується в чагарниковому підліску та серед іншої рослинності. Частіше можна почути спів волового очка. Навесні цього птаха легко виявити за дуже гучним співом, мета якого — закликати самку і попередити суперників про те, що ця територія вже зайнята. Самець волового очка бігає по землі у пошуках їжі й будівельного матеріалу для гнізда й голосно співає. Іноді він зупиняється, злітає на вершину дерева або сідає на пеньок і виконує арію. Пісня волового очка красива і легко запам'ятовується. По цій пісні, по манері виконання й по піднятому вгору хвостику легко впізнати цю пташку. Раціон харчування волового очка обмежений, тому їх дуже важко утримувати в неволі. Взимку очок можна підгодовувати, насипавши в годівнички корм для комахоїдних птахів. У садах слід залишати купи хмизу — там ховатимуться комахи.

Іноді в суворі зими в одному місці, притиснувшись одне до одного, сидять приблизно 60 волових очок.
Волове очко гніздується навіть високо в горах. Його гнізда були знайдені в горах Тибету на висоті приблизно 5 500 метрів над рівнем моря. Взимку птах трапляється в гірських районах на висоті до 4 500 метрів над рівнем моря.
Лагідну назву цій пташки в українській мові «волове очко» пояснюють її невеликими розмірами (не більша за око вола) і тим, що вона має темне, як око вола, забарвлення.

Живлення

Волові очка харчуються в основному тваринною їжею: комахами на всіх стадіях їхнього розвитку. Маленькі жучки, павуки, тля, мурашки, слимаки, а також їхні личинки і лялечки метеликів — ось основне меню волового очка. Крім того, цей птах поїдає невеликих равликів, дрібних рибок і пуголовків. Волові очка у пошуках їжі шастають у заростях кропиви, чагарниках, вітроломі, бігають по деревах. У раціон пташки також входить невелика кількість насіння, а восени різні ягоди. Пташенят волові очка вигодовують виключно комахами.

Розмноження

Самці волового очка увесь рік тримаються на індивідуальній території. Гучно співаючи, вони позначають межі своєї ділянки. Особливо голосно волові очка співають у кінці березня, під час залицяння до самок та будівництва гнізд. У цей час самець будує декілька ритуальних гнізд, із яких самка вибирає те, що їй найбільш до вподоби. Гнізда волового очка розташовані зазвичай в густих кущах низько над землею. Вони кулясті, з бічним входом. Привернута співом самця, самка вибирає найзручніше гніздо й відкладає в ньому яйця. Насиджує яйця тільки самка. Самець у цей час охороняє територію або ж, що також трапляється, залицяється до іншої самки. Незабаром в одному із запасних гнізд з'являються яйця. Кожна самка відкладає яйця двічі за сезон, тому волові очка — багатодітні батьки. Насиджування яєць триває приблизно 14-15 днів.

У подальші 16-17 днів батьки вигодовують пташенят разом, проте самець прилітає до гнізда рідше, ніж самка. Коли малюки покидають гніздо, самка приступає до другої кладки.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Волове очко зустрічається в Європі, Північній Африці, в частині Азії і в Північній Америці. Це єдиний представник родини, що живе як у Новому, так і в Старому Світі.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»