Кобилочка річкова (Locustella fluviatilis, речной сверчок)





Locustella fluviatilis

Середовище існування/Опис

Маса тіла: 17-18 г, довжина тіла: близько 13 см. Оперення верху буре; вузькі "брови" і весь низ білуваті; воло з вохристим відтінком і бурими нечіткими рисками; боки тулуба вохристо-бурі; видовжені пера бурого підхвістя з білуватою верхівкою; махові пера бурі; хвіст бурий, східчастий; дзьоб темно-бурий; ноги жовтувато-бурі.

Вид –/Рід — Locustella fluviatilis
Родина – Кропив'янкові
Ряд – Горобцеподібні

Середовище існування: чагарники поблизу водойм.

Місце для співу обирає в гущавині кущів і дерев. Звуки: монотонне сюрчання, подібне до комахи-цвіркуна, яке з короткими паузами триває кілька десятків секунд.

Відмінності від схожих видів: від кобилочки-цвіркуна відрізняється однотонно забарвленою спиною, а від солов’їної кобилочки — до певної міри, наявністю нечіткої строкатості на волі й грудях, але найдостовірніше — лише піснею.

Живлення

Харчується імаго і личинками дрібних і середньої величини комах, павукоподібних та іншими дрібними тваринами. Пошуки корму птах веде як на землі, так і в траві та кущах.

Розмноження

Кобилочка річкова моногамна. Після прильоту в район гніздування відбувається токування і утворення пари. Гніздо споруджується на землі. Його будує переважно самка. У кладці від 4-х до 6-и яєць. Висиджування триває від 13 до 16 днів і в ньому беруть участь обидві птиці. Виводковий період складає від 11 до 14 днів і обидві птиці беруть участь у вигодовуванні пташенят.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Ареал гніздування простягається від Західного Сибіру до сходу Центральної Європи. В останні десятиліття він розширюється далі на захід. На зимівлю птахи мігрують в тропічну Східну Африку. Ареал зимівлі простягається від Замбії і Малаві до Трансваалю і на заході до Ботсвани. Переліт в ці регіони зимівлі відбувається у південному, південно-східному напрямку і проходить через східну частину Середземномор'я, північний схід Африки, Аравійський півострів і Кенію. Переліт починається в липні і триває по серпень, а в грудні птиці добираються до своїх зимових квартир. Вони проводять там зиму до середини березня, а з другої половини квітня вони вже гніздяться на півдні Центральної Європи.

В Україні гніздовий, перелітний. Гніздиться майже на всій території, крім Карпат, Криму, південних і південно-східних районів степу; мігрує скрізь.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»