Плиска жовтоголова (Motacilla citreola, желтоголовая трясогузка)





Motacilla citreola

Середовище існування/Опис

Плиска жовтоголова належить до родини плискових — це дрібні птахи з тонким рівним дзьобом, мають видовжений або довгий хвіст. Ноги у пташок цієї родини тонкі, часто з довгим кігтем на задньому пальці. Заселяють здебільшого відкриті ландшафти як на рівнинах, так і в горах, інколи — розріджені ліси.

Вид –/Рід — Motacilla citreola
Родина – Плискові
Ряд – Горобцеподібні

У дорослих самців плиски жовтоголової голова і шия жовті, спина сіра або темно-сіра (майже чорна), із зеленуватим відтінком. Низ тіла жовтий, на волі з боків чорні плями. Після линяння восени голова стає сірувато-зеленою, лоб і брови залишаються жовтими. У самки зеленуватий відтінок голови, чорних плям на волі з боків немає. Молоді птахи зверху сірувато-бурі, на попереку і надхвісті світлі плямки. Низ тіла рудувато-білий. На грудях темні плямки.

Живлення

У пошуках корму ці птахи пересуваються по землі кроком, проте можуть здійснювати і блискавичні спринтерські ривки у погоні за літаючими комахами, чергуючи стрімкий біг із коротким перепурхуванням. Полювання за мухами найулюбленіший вид спорту для всіх плисок. І немає для цих птахів більшого задоволення, ніж "пасти" коров'яче стадо, яке оточене ґедзями та мухами. Проте загалом плиски здзьобують корм із землі, листя і стеблин трави, при цьому птах або бігає по землі, або виглядає здобич з невеличкого підвищення. Побачивши щось їстівне, птах здійснює короткий кидок, хапає здобич на льоту і вертається на попередню позицію. Часто плиски живляться біля води, охоче заходять у неї по черево у пошуках личинок водних комах.

Розмноження

Гніздяться на купинах і торфових болотах, болотистих луках з негустими заростями кущів. Плиска жовтоголова тяжіє до вологих, частково вкритих водою і сильно заболочених ділянок заплавних лук, на яких часто живе по сусідству з плисками жовтими. Чашовидне гніздо вони влаштовують під купиною, часто у дуже вологому місці. Плиски жовті і жовтоголові часто гніздяться колоніями, збираючись до трьох-чотирьох десятків пар обох видів. Пари розташовуються на відстані 10-20 см одна від одної.

Прилітають у квітні. Гнізда будують на землі, у траві, із стебел і корінців. Вимощують їх вовною, кінським волосом. Повна кладка з 5-6 білуватих, з густими сірувато-коричневими крапками яєць, з другої половини травня — до середини червня. Насиджує переважно самка 13-14 днів. Пташенята запишаються в гнізді близько двох тижнів, але після цього ще кілька днів батьки годують їх поблизу від гнізда.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Поширені в Західному і Східному Сибіру, в Центральній Азії і в східній частині Європи, Птахи перелітні, в південних районах поширення — осілі й кочові. Зимують у Південній Азії. Виявляють тенденцію до розселення на захід. В Україні — гніздовий, перелітний. Відлітають на південь у вересні-жовтні. Під час перельотів тримаються найчастіше берегів водойм.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»