Плиска жовта (Motacilla flava, жёлтая трясогузка)





Motacilla flava

Середовище існування/Опис

Жовта плиска — легко впізнається в природі завдяки своєму красивому забарвленню: весь низ яскраво-жовтий (у самців) або блідо-жовтий (у самок), спина сірувато-зелена, голова сіра із світлими «бровами». Молоді птахи буруваті і мають плямистість на горлі.

Вид –/Рід — Motacilla flava
Родина – Плискові
Ряд – Горобцеподібні

Зустрічається на заплавних луках з густою травою, де любить сідати на верхівки високих стебел лугових трав і викрикувати свою нескладну, але дзвінку пісеньку: «псюйльї... псюйльї...».

 

Живлення

Раціон харчування складають різні дрібні безхребетні тварини: павуки, клопи, веснянки, жорсткокрилі (листоїди, довгоносики і т. д.), мухи, наїзники, гусениці, метелики, комарі і мурашки. Їжу, як правило, шукають на землі, швидко пересуваючись серед трави.

Розмноження

Гніздо влаштовується на заболоченій території з багатим трав'янистим і чагарникових покривом, в невеликому поглибленні на землі — під кущиком, в густій траві або біля купини. В якості будівельного матеріалу використовуються різні частини лугових рослин; дно гнізда встеляється пучками шерсті або кінського волоса. Часто на дні гнізда можна виявити один-два зелених листочків злакових рослин або кілька пір'їн. Кладка складається з 5-6 зеленувато-білих або жовтувато-білих яєць з темним крапом. Інкубаційний період становить 10-13 днів, насиджує одна самка. Самець під час будівництва гнізда і насиджування знаходиться поблизу, часто на вершині високої трави, охороняє територію і зрідка годує самку. У разі виникнення небезпеки самець починає кричати і літати навколо гнізда, а самка залишає гніздо, перебігає в траві на відстань в 10-20 м, злітає і приєднується до самця. За пташенятами доглядають як самець, так і самка. Пташенята покидають гніздо приблизно через 13 днів, однак ще деякий час не здатні літати і годуються батьками. Іноді в кінці червня самка відкладає вдруге за сезон. Приблизно в середині літа батьки разом з підрослим потомством починають кочувати по болотистих місцях, а зимня міграція триває з середини серпня по середину жовтня.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Гніздиться на більшій частині Євразії за винятком районів Крайньої Півночі, гірських систем і Південно-Східної Азії, в Північній Африці і на заході Аляски в Північній Америці. Зимує в Африці, в Південній Азії, на Філіппінах і островах Малайського архіпелагу. В Україні — звичайний гніздовий птах на всій території.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»