Щеврик лучний (Anthus pratensis, луговой конёк)





Anthus pratensis

 

Середовище існування/Опис

Трохи менший, а за забарвленням майже такий, як лісовий щеврик. Тільки у лісового щеврика ноги жовтуваті, а в лучного — тілесного кольору. Верх сірувато-бурий або жовтувато-бурий, з темною строкатістю; поперек і надхвістя однотонно жовтувато-бурі; горло і решта низу білуваті, воло, груди і боки тулуба з густими широкими чорними рисками; махові пера бурі; хвіст бурий, на крайніх стернових перах біла барва; дзьоб темно-бурий; ноги світло-бурі, кіготь заднього пальця довгий, злегка загнутий.

Вид –/Рід — Anthus pratensis
Родина – Плискові
Ряд – Горобцеподібні

Оселяється на вогких луках або великих торфових болотах з обрідною рослинністю; восени зустрічається на вигонах і заплавних луках.

Живлення

Харчується в літній сезон переважно маленькими денними комахами і всякого роду павукоподібними, взимку додатково маленькими равликами і насінням.

Розмноження

Гніздо знаходиться на землі. Це непримітна будова з стеблинок і моху, набита волоссям. Самка висиджує, як правило, 13 днів від 4 до 6 світло-сірих яєць. Потім обоє батьків вигодовують молодих птахів від 12 до 14 днів. Щеврики лучні є господарями гніздового паразита зозулі.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Він зустрічається в більшості регіонів північної половини Європи і Азії. Він зимує звичайно в південній Європі, в північній Африці і в Південній Азії. В Ірландії, у Великій Британії та в прибережних областях західної Європи він навпаки, осілий птах. Статус перебування в Україні: гніздовий, перелітний, зимуючий. Гніздиться в лісовій та лісостеповій смугах; мігрує скрізь; зимує на півдні.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»