Люрик (Alle alle, люрик)





Alle alle

Середовище існування/Опис

Люрик — невеликий вид птахів, єдиний представник роду Alle. Ділиться на два підвиди, що гніздяться на різних островах Арктики. Перший з них, A. a. alle, зустрічається в Гренландії, на Шпіцбергені і на Новій Землі, в той час як інший підвид під назвою A. a. polaris гніздиться на Землі Франца-Йосифа.

Вид –/Рід — Alle alle
Родина – Алькові
Ряд – Сивкоподібні

Величина люриків становить близько 20 см, а розмах крил — близько 35 см. Вони приблизно в два рази менше, ніж атлантичний тупик. У дорослих особин голова, шия, спина і крила чорного кольору, а живіт білий. Хвіст у них існує лише в сильно скороченій формі. Взимку білою стає і нижня частина обличчя.

Політ люрика зазвичай рівний з швидкими помахами крил.

Живлення

Люрики ловлять свою здобич у воді. Головною їжею для них є ракоподібні, однак і невелика риба відноситься до їх видобутку. Перед полюванням люрики збиваються у величезні зграї.

Розмноження

Ареалами гніздування є прибережні гірські масиви, в яких люрики утворюють великі пташині базари. Гніздо, в яке вони зазвичай відкладають по одному яйцю, знаходиться в порізаних ущелинами скелястих регіонах. Яйце насиджують обидва батьки протягом 28-31 днів. Пташеня, що вилупилося покрите густим чорним або сірувато-чорним пухом. Перші 5 днів батьки постійно обігрівають пташеня. Пташеня вигодовується планктоном, який батьки приносять в шийному мішку, що розвивається в період розмноження. Взимку ці птахи здійснюють перельоти в більш південні регіони північного Атлантичного океану. Пізні осінні бурі можуть змусити люриків мігрувати ще далі на південь, іноді вони долітають до Північного моря.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Поширений люрик в північній частині Атлантичного і західній — Північного Льодовитого океану. Більшу частину року проводить у морі. Гніздиться великими колоніями по арктичних узбережжях; в Россії — на Новій Землі, Землі Франца-Йосифа і Північній Землі. В Україні рідкісний залітний птах.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»