Крячок білощокий (Chlidonias hybrida, белощёкая болотная крачка)





Chlidonias hybrida

 

Середовище існування/Опис

Крячок білощокий довжиною від 24 до 28 см, розмах крил до 63 см. У шлюбному наряді оперення черева і грудей темно-сірого кольору. На голові чорна «шапочка», горло, щоки, підхвістя і низ крила білі. Дзьоб і лапи червоні. У зимовому оперенні потилиця темно-сіра, черево біле, дзьоб чорний.

Вид –/Рід — Chlidonias hybrida
Родина – Мартинові
Ряд – Сивкоподібні

Живлення

Живиться переважно комахами, ракоподібними, дрібною рибою. Типовий прийом полювання — періодичне пікірування у воду, часто з деяким зануренням, тривалий пошуковий політ низько над водою з опущеним вниз дзьобом.

Розмноження

Гніздиться колоніями у мулистих озерах, річках або болотах часто разом з чорною крячкою. Гніздо із стебел і листя будує на купині або на плаваючих рослинах. Самка відкладає в травні 3 (рідко 2) бежевих, зеленуватих з темними плямами яйця. Кладку висиджують обидва птахи 18 днів. Пташенята в кінці липня стають самостійними, але продовжують отримувати корм від батьків, літати починають у віці приблизно 3 тижнів.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Населяє заростаючі водойми в Європі і Передній Азії. Він зустрічається на півночі, починаючи від Аральського і Каспійського морів і до Чорного моря, на півдні від Пакистану і до Аравійського півострова. У Європі зустрічається у Білорусії, на півдні України, в Албанії, Туреччині, на півночі Греції, в Румунії, Болгарії, на півдні Іспанії, на півдні і заході Франції, в Італії. У липні крячок білощокий відлітає на зимівлю до Африки і повертається до місць гніздування в кінці квітня або початку травня. В Україні дуже рідкісний перелітний або залітний птах, зрідка і нерегулярно гніздиться (зокрема, на ставу «Вертелка» Тернопільської області), на Київському і Канівському водосховищах.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»