Крячок білокрилий (Chlidonias leucopterus, белокрылая болотная крачка)





Chlidonias leucopterus

Середовище існування/Опис

Довжина тіла 23 см. Розмах крил 60-66 см. Вага 60-75 г. Линька починається в жовтні, оперення спини і черева має сірувате забарвлення.

Шлюбний наряд. У крячка білокрилого голова, шия і спина чорного кольору. Надхвістя, хвіст і задні краї крил білого кольору. Крила сизі, на передньому краї крила біла смуга зверху і чорна знизу. Довгий загострений дзьоб червонувато-чорного кольору. Лапи короткі і слабкі червоного кольору.

Вид –/Рід — Chlidonias leucopterus
Родина – Мартинові
Ряд – Сивкоподібні

Зимове оперення. У зимовому оперенні лоб і низ тіла білі, потилиця сіро-чорна, спина сріблясто-сіра, нижня сторона крила біла. Дзьоб і ноги чорні.

Молода птиця. Оперення відносно рівномірне темно-коричневого кольору, при цьому частково проглядається сірий колір у основи пір'я.

Крячок білокрилий безперервно кружляє в повітрі, зрідка сідаючи на воду. У спокійному стані втягує голову, при цьому тіло приймає майже горизонтальне положення, довгі крила обернені назад і трохи вгору, їх кінці перехрещуються. Засинаючи, ховає дзьоб під крило. Ходить погано і тільки на невеликі відстані.

Живлення

Харчується головним чином водними комахами, такими як маленькі бабки, жуки, личинки і комарі, а також сараною та цвіркунами. Рідше дрібною рибою. У пошуках корму летить низько на висоті від 30 до 50 см над водою або болотом, хапаючи на льоту комах зі стебел, із землі або з поверхні води.

Розмноження

Крячок білокрилий вибирає для гніздування мілководні водойми. Місця гніздування простягаються від Далекого Сходу до Центрально Європи. При цьому формуються колонії чисельністю від 100 до 150 особин. Статева зрілість настає у два роки. Моногамні. Гніздо часто тримається на плаву між стеблами рослин або на купинах. Гніздо із зелених стебел і листя з лотком посередині зазвичай в діаметрі від 11 до 16 см і висотою 3-5 см. В кладці 2-3, рідше 4 яйця, вохристого або бурого забарвлення з дрібними глибокими сірими і поверхневими чорнуватими плямами. Висиджування починається в червні (в Угорщині - вже в середині травня) і триває 18-20 днів, при цьому загиблу на початку висиджування кладку птиці як правило відновлюють. Пташенята покидають гніздо через 2-3 дні після вилуплення, через 20-25 днів вони починають літати. Потім ще 10 днів батьки продовжують піклуватися про них.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Розповсюджений в помірній та остепненій смузі Східної Європи, в південно-Західній і Середній Азії, на схід до Якутії, Манчжурії і Приамур'ї. Зимує в тропіках і субтропіках Старого Світу, на північ заходить до Східного Китаю. В Україні гніздяться спорадично на всій території, крім гір та Закарпатської рівнини.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»