Мартин полярний (Larus hyperboreus, бургомистр)





Larus hyperboreus

Середовище існування/Опис

Птах у довжину 64-65 см, важить 1,4-2 кг. Оперення білого кольору, спина і крила світло-сірі, дзьоб жовтий, ноги жовтувато-рожеві. Зовні легко відрізняється майже від усіх великих чайок дуже світлим, блідо-сірим забарвленням спини і крил.

Дорослий птах у весняному оперенні. Мантія світла, сизо-сіра, світліша, ніж у всіх інших наших мартинів, іноді майже біла. Кінці плечових пер і все інше оперення, крім махових пер, чисто-білого кольору. Махові пера світло-сірі, зовнішні — найсвітліші; кінці махових пер і зовнішнє опахало першого з них білі, стрижні світло-жовті. Дзьоб жовтий з червоною плямою біля кута нижньої щелепи, ноги м'ясного кольору, повіки оранжеві.

Дорослий птах у зимовому оперенні від птаха у весняному оперенні відрізняється тільки тим, що на голові і шиї є сіро-бурі поздовжні плямки.

Молодий птах. Верх вохристо-білуватий з сіро-бурими стрижневими штрихами на голові і таким самим поперечним рисунком на спині і крилах зверху. Низ блідий, сіро-буруватий, майже однотонний; горло білувате, підхвістя з бурими поперечними плямами. Махові пера світлі, сірувато-бурі, внутрішні опахала і кінці махових пер білуваті. Стернові пера бліді, сіро-бурі з білими плямами і поперечними смугами. Дзьоб чорно-бурий.

Вид –/Рід — Larus hyperboreus
Родина – Мартинові
Ряд – Сивкоподібні

Живлення

Всеїдні, як і більшість чайок, в їх раціон входить риба, комахи, молюски, морські зірки, субпродукти, відходи, яйця, дрібні птахи, дрібні ссавці і падло, а також насіння, ягоди й зерна.

Розмноження

Гніздиться в арктичних регіонах північної півкулі і атлантичного узбережжя Європи. Цей вид гніздиться колоніями або поодинці на берегах і скелях, влаштовуючи гнізда на землі або скелі. У кладці, як правило, 2-4 світло-коричневих яйця з темними шоколадними плямами. Кладку насиджують обидва птахи протягом 27-28 днів. Це велика і сильна птиця, зрілість настає у віці 4 років.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Мартин полярний поширений у високих широтах Північної півкулі, в приморській тундрі і на арктичних островах. Він мешкає на скелястих узбережжях, рідше в приморських частинах тундри. На зимівлю відкочовує на південь. В Україні рідкісний залітний птах, спостерігався в долині Дніпра та біля узбережжя Азовського моря. 





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»