Крячок чорний (Chlidonias niger, чёрная болотная крачка)





Chlidonias niger

Середовище існування/Опис

Маса тіла: 50-90 г, довжина тіла: 22-24 см, розмах крил: 63-68 см. У дорослого птаха в шлюбному вбранні голова, шия, воло, груди і черево чорні; спина, крила, надхвістя і стернові пера сірі; підхвістя біле; хвіст вирізаний; дзьоб і ноги червонувато-чорні; у позашлюбному вбранні лоб, шия, воло, груди і черево білі; верх сірий; за очима і на боках вола чорні плями; дзьоб чорний. Молодий птах подібний до дорослого у позашлюбному вбранні, але пера спини і покривні пера крил з темно-бурою верхівкою.

Вид –/Рід — Chlidonias niger
Родина – Мартинові
Ряд – Сивкоподібні

Відмінності від схожих видів: у шлюбному оперенні дорослий птах від дорослого білокрилого крячка відрізняється сірим сподом крил та сірим хвостом, від дорослого білощокого крячка — цілком чорними головою і низом; у позашлюбному оперенні від обох цих видів — чорними плямами на боках вола перед крилами; за останньою ознакою молодий птах відрізняється від молодого білокрилого і білощокого крячків.

Біотоп, якому птах надає перевагу: болота, озера, стариці.

Живлення

Харчується рибою, земноводними і комахами, головним чином бабками. Свою здобич вона видобуває на льоту в повітрі або з поверхні води.

Розмноження

Гніздяться невеликими колоніями з травня по липень. Гніздо розміщується на краю водойми або на плаваючих листках і очереті. Самка відкладає 2-3 яйця з темними плямами. Приблизно через 3 тижні висиджування з'являються пташенята. Ще через 3 тижні пташенята можуть літати.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Крячок чорний селиться з квітня по вересень на берегах водойм, боліт, озер в Східній, Південній і Центральній Європі. Зимує на узбережжі в тропічній Африці. В Україні гніздиться майже на всій території, крім Карпат та більшої частини Криму; мігрує скрізь.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»