Мартин середземноморський (Larus melanocephalus, черноголовая чайка)





Larus melanocephalus

Середовище існування/Опис

Маса тіла: до 350 г, довжина тіла: 36-38 см, розмах крил: 98-105 см. Дорослий птах в шлюбному вбранні: голова чорна; спина і верхні покривні пера крил сірі; решта оперення біла; навколоочне кільце червоне, окреслене зверху і знизу білим; дзьоб яскраво-червоний, часто з чорною смугою біля кінця; ноги червоні; райдужна оболонка ока темно-коричнева; у позашлюбному оперенні голова біла, з темними плямами за очима і на тім'ї. Молодий птах зверху сірувато-бурий, пера зі світлою облямівкою; верхні великі покривні пера другорядних махових світло-сірі; боки вола буруваті; крайні першорядні махові пера чорно-бурі, інші махові пера сірувато-білі, з темною верхівкою; на кінці білого хвоста чорно-бура смуга; дзьоб темно-бурий; ноги бурі; навколоочного кільця нема; взимку першого року життя спина і плечі сірі.

Вид –/Рід — Larus melanocephalus
Родина – Мартинові
Ряд – Сивкоподібні

Відмінності від схожих видів: дорослий птах від звичайного мартина відрізняється відсутністю чорного кольору на крилах, а у шлюбному оперенні — також чорним кольором голови; молодий птах від молодого звичайного мартина — чорно-бурими зовнішніми першорядними маховими перами.

Біотоп, якому птах надає перевагу: морські острови, узбережжя та прилеглі водойми.

Живлення

Мартин середземноморський харчується переважно рибами, молюсками, ракоподібними і комахами, яких він знаходить на пляжі, а також падлом.

Розмноження

Цей вид гніздиться часто з іншими морськими птахами, такими як звичайні чайки і крячки, а також і в колоніях на озерах, в болотистих місцевостях і на зарослих дюнах біля моря. Гніздо являє собою конусоподібне поглиблення в землі, вистелене травою, водоростями і гілками. Між травнем і червнем самка відкладає 2-3 жовто-коричневих з темними плямами яйця. Обидва партнери чергуються при висиджуванні, тривалість якого становить приблизно 24 дні. Пташенята мають сіре, з темними цяточками пухове вбрання. Батьки годують їх попередньо перевареною їжею, відригуючи її з зоба. Пташенята піднімаються на крило приблизно через 25 днів, але залишаються ще кілька тижнів у гнізді. Мартин середземноморський досягає статевої зрілості на першому або другому році життя.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Мартин середземноморський мешкає, як правило, на узбережжі, іноді залітає вглиб материка. У південній Європі це частий гніздовий птах, в Центральній Європі він навпаки поширений частково. Він зустрічається в південній Англії, на півдні і північному заході Франції, на півночі Німеччини, в Нідерландах, Туреччині, на сході Греції, в Хорватії, Сербії, південно-західній Білорусії, на півночі Польщі, в Латвії, Литві, на півострові Крим та на східному узбережжі Чорного моря. Поза Європою його можна зустріти в Північній Африці, Центральній і Передній Азії і на Аравійському півострові. Деякі птахи пролітають восени в Середземномор'ї, деякі залишаються в своїх гніздових областях.

В Україні гніздиться в Причорномор'ї та Приазов'ї; іноді зимує біля південного узбережжя Криму.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»