Поморник середній (Stercorarius pomarinus, большой поморник)





Stercorarius pomarinus

Середовище існування/Опис

Розмірами поступається лише великиому поморнику, який поширеній в Атлантиці. У повітрі він виглядає навіть ще більш масивним завдяки довгим і загостреним крилам — помітно більший озерної, проте дрібніший сріблястої чайки.

Вид –/Рід — Stercorarius pomarinus
Родина – Поморникові
Ряд – Сивкоподібні

Політ плавний, з повільними неглибокими помахами крил, але не ширяючий, найчастіше по прямій лінії. При вилучені їжі у інших птахів політ буває вивертким, на льоту перевертається вгору черевом і робить часті повороти. Добре плаває і пересувається по землі, при цьому тримає тулуб у майже горизонтальному положенні.

Від інших поморників середнього відрізняють рожевий з темною вершиною важкий дзьоб і грудка вертикально загорнутих подовжених пір'їн хвоста у формі набалдашника у дорослих птахів. Крім того, в будь-якому віці і наряді у птаха, що летить добре помітно біле «дзеркальце» на крилі — білувата пляма біля основи першорядних махових пер. Розрізняють дві морфи: світлу і темну. Остаточний гніздовий наряд формується лише на п'ятий рік життя. Чіткі статеві відмінності не виражені.

Спостереження показують, що поморники досить рідко залітають далеко вглиб материка, в період розмноження залишаючись у вузькій береговій смузі мохово-лишайникових і арктичних тундр. Населяє різні ділянки тундри, але відносно рівні — без ярів, крутих схилів і інших крутих деталей рельєфу, а також з відсутністю густої чагарникової рослинності.

Живлення

Основна їжа влітку — лемінги, в інші пори року — дрібна риба. Крім лемінгів, птахи також годуються сірими й лісовими полівками, залишками головоногих молюсків, дрібною рибою, в разі нестачі основної їжі — яйцями та пташенятами чайок, гаг, гусей, а також дорослими горобцеподібними птахами і дрібними видами пісочників.

Розмноження

Моногам. На гніздові ділянки прибуває першим з поморників, коли на суцільному сніговому покриві тільки починають з'являтися проталини, поодинці або зграями до декількох десятків особин. Розбивка на пари відбувається частково в період міграції, частково в перший тиждень після прильоту. Гніздо поміщає на сухому і відносно рівному місці, часто на купині або сухому гребені пагорба посеред болота. Воно являє собою заглиблення в трав'янистому грунті. Воно може бути зовсім без вистилки, а може містити деяку кількість сухого листя осоки, шматочків моху, лишайника, іншого рослинного матеріалу. У кладці 1-2, рідко 3 яйця. Насиджують обидва птахи, 25-28 днів, починаючи, по всій видимості, з першого яйця. Пташенята при появі на світ покриті монотонним коричневим пухом, трохи більш темним зверху. У віці 30-36 днів молоді починають літати, однак ще тиждень або два знаходяться поряд з батьками, які їх підгодовують, після чого починають самостійне життя.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Гніздиться в арктичній тундрі вздовж узбережжя і на островах Північного Льодовитого океану. В інший час поморник — типова морська птиця, проводить час в тропічних широтах в шельфовій зоні океанів. Статус перебування в Україні: залітний. Розповсюдження (поширення): майже на всій території.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»