Поморник довгохвостий (Stercorarius longicaudus, длиннохвостый поморник)





Stercorarius longicaudus

Середовище існування/Опис

Верхня частина голови і задня сторона шиї блискуче-чорного кольору. Груди і горло білі, горло має при цьому легкий жовтуватий відтінок. Спина і верхня частина крил пофарбовані в чорно-зелений колір. Примітний довгий хвіст, що дав цьому виду його назву. Молодий птах сірувато-бурий, з жовтуватими вузькими поперечними смугами; голова світліша; основа крайніх першорядних махових пер зверху і зі споду білувата; хвіст без видовжених пер, загострений. Маючи довжину від 40 до 55 см і маючи вагу від 220 до 350 г, довгохвостий поморник є найменшим видом в сімействі поморникових.

Вид –/Рід — Stercorarius longicaudus
Родина – Поморникові
Ряд – Сивкоподібні

Живлення

Цей вид є менш хижим і агресивним, ніж інші представники сімейства. Його їжа складається головним чином з гризунів, комах, пташиних яєць і невеликих птахів.

Розмноження

Гніздяться окремими парами, на значній відстані один від одного, і лише місцями — колоніями. Гнізда роблять на сухому грунті у вигляді ямки без всякої вистилки. Через деякий час насиджування в гнізді з'являється вистилка з лишайників. В залежності від географічного положення місцевості відкладання яєць відбувається в різні числа червня і в першій половині липня. У кладці 2, іноді 1 або 3 яйця оливкового або зеленувато-бурого кольору з рідкими темно-бурими плямами, переважно на тупому кінці.

Насиджування починається після відкладання першого яйця, тому пташенята у виводку бувають різновіковими. Насиджують обоє батьки протягом 23 днів. Вільний від насиджування птах сторожить гніздо, сидячи десь поблизу від нього на горбі або купині. Старі птахи активно захищають кладку і пташенят. Пташенята вилуплюються в різних числах липня і досить швидко ростуть. У тритижневому віці вони повністю вкриті пір’ям, але ще задовго до цього вибираються з гнізда. У серпні молоді піднімаються на крило, і якщо харчові запаси в місцевості вичерпалися, то вже в кінці серпня поморники відлітають.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Довгохвостий поморник гніздиться в арктичних регіонах Євразії та Північної Америки. На Алясці і на півночі Росії він зустрічається трохи частіше, ніж в інших частинах Арктики. Території, де довгохвостий поморник проводить зиму, розташовані в південній частині Атлантичного океану і в Тихому океані. В Україні дуже рідкісний залітний птах (його спостерігали на Сиваші і біля Києва).





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»