Поморник великий (Stercorarius skua, большой поморник)





Stercorarius skua

Середовище існування/Опис

У дорослих великих поморників сіре оперення з червоними смугами та чорною шапочкою. Хвіст чорно-бурий з двома довгими пір'їнами посередині. Дзьоб і лапи пофарбовані в чорний колір. Його величина становить від 50 до 58 см, а розмах крил — від 125 до 140 см.

Вид –/Рід — Stercorarius skua
Родина – Поморникові
Ряд – Сивкоподібні

Генетичні дослідження виявили разючу схожість генів великого поморника з короткохвостим поморником (Stercorarius parasiticus).

Також як і інші поморники, великий поморник нападає на людей, які дуже близько наближаються до його гнізда, цілячись при цьому в голову. Поранення, які при цьому можуть відбутися, болючі, але не небезпечні. Зиму великі поморники проводять у відкритому морі.

Зазвичай політ великого поморника важкий і спокійний, проте в момент переслідування інших птахів він стає дуже рухливим.

Цікавий факт: Здатний сам добувати собі їжу, однак атакує птахів інших видів, відбираючи в них здобич або змушуючи їх відригнути їжу. Улюбленою здобиччю є яйця і пташенята, іноді нападає і на дорослих особин. Відважний птах, активно захищає свій власний виводок, нападаючи навіть на людину.

Живлення

Їх їжа складається головним чином з риби, яку вони забирають в інших морських птахів. На великих птахів, таких як північна олуша, вони нападають, втикаючи свої пазурі в їхні крила. Поранені суперники падають у море і піддаються подальшим нападам, поки не відпустять свою здобич.

Розмноження

Гніздиться колоніями, гніздо влаштовує в невеликих поглибленнях в землі, вкриваючи його рослинами. Починаючи з травня відкладає, як правило, 2 яйця оливкового або бурого кольору з рідкими темними плямами. У насиджуванні, що триває 26-32 дні, беруть участь обоє батьків. Молоді починають літати у віці 40-51 день. У рік одна кладка.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Ареали гніздування великого поморника розташовані в Ісландії, Норвегії, на островах Шотландії і Фарерських островах. Зимує в Атлантичному океані, в західній частині Середземного моря, досягає екватора. В Італії регулярно зустрічається на прольоті, обмежене число особин зимує. В Україні рідкісний залітний вид.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»