Баранець малий (Lymnocryptes minimus, гаршнеп)





Lymnocryptes minimus

 

Середовище існування/Опис

Маса тіла: 50-90 г, довжина тіла: 11-19 см, розмах крил: 30-36 см.

Зверху темно-бурий, зі світлою строкатістю; має зелену спину з пурпуровим полиском і поздовжніми вохристо-жовтими смугами; через лоб, тім'я i потилицю проходить темна смуга; воло буре, з темними рисками; решта низу біла, на боках жовтий відтінок; махові пера темно-бурі, другоряднi — з вузькою білуватою верхівкою; хвіст загострений темно-бурий, із іржастими плямами; дзьоб i ноги зеленкувато-бурі.

Вид –/Рід — Lymnocryptes minimus
Родина – Баранцеві
Ряд – Сивкоподібні

Потайний, активний у сутінках, тримається поодинці; політ повільний, маневровий. Надає перевагу заболочені місцевості, берегам водойм з трав'яною рослинністю.

Відмінності від схожих видів: від інших баранців і слукви відрізняється меншими розмірами і відносно коротшим дзьобом, від болотяного побережника — рівним дзьобом і вохристо-жовтими смугами на спині.

Живлення

Під час живлення характерно "підстрибує", як на пружині. Корм шукає у м’якому ґрунті, зондуючи його або визбируючи з поверхні. Живиться переважно комахами і дощовими червами, а також рослинним матеріалом.

Розмноження

У шлюбний період птахи виробляють складні польоти, при яких вони ритмічно клацають і пікірують з висоти 50 метрів, а також виконують хвилеподібні рухи. Вони гніздяться в тайгових болотах або на заплавних луках. Відкладають як правило чотири великих яйця.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

У літній час гніздяться в болотних місцевостях від Скандинавії до Східного Сибіру. Зимують в Європі, Сахелі і Передній Азії. В Україні пролітний, зрідка зимуючий. Поширення: мігрує на всій території, інколи трапляється взимку на півдні країни. Надає перевагу заболоченій місцевості, берегам водойм із трав'яною рослинністю. В Україні мігрує на всій території, інколи трапляється взимку на півдні країни біля незамерзаючих вод.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»