Побережник болотяний (Limicola Falcinellus, грязовик)





Limicola Falcinellus

Середовище існування/Опис

Довжина тіла – 22 – 24 см, розмах крил – 37 – 42 см, вага – 60 – 140 г. Дорослий птах y весняному оперенні. Від боків лоба до ока іде білувата смуга, яка за оком роздвоюється і двома смужками з кожного боку голови тягнеться до зашийка. Середина лоба і верх голови чорно-бурого кольору. Пера задньої частини шиї з світло-бурими краями. Спина, плечові і довгі третьорядні махові пера чорні з іржастими облямівками. Вздовж спини іноді тягнуться дві білуваті смужки. Більша частина верхніх покривних пер крила сіро-бурого кольору з світлішими краями; білі вершини найдовших верхніх покривних пер крила утворюють на крилі білу поперечну смужку. Вуздечка темно-бура. Горло, воло і боки тіла з іржасто-бурим нальотом і густими темно-бурими округлими і поздовжніми плямками. Решта нижньої сторони тіла біла. Першорядні махові пера чорно-бурого кольору, другорядні сіро-бурі з білуватими внутрішніми опахалами і вузенькими облямівками. Стернові пера сіро-бурі, середня пара чорно-бура з іржастими облямівками. Дзьоб бурувато-червоний, на кінці чорний; ноги темні зеленувато-сірі. Це оперення птахи носять з травня до серпня.

Вид –/Рід — Limicola Falcinellus
Родина – Баранцеві
Ряд – Сивкоподібні

Зимове оперення (жовтень-березень). Пера верхньої сторони тіла буро-сірі з чорно-бурими центрами. Пера попереку і верхні покривні хвоста чорно-бурі з вузенькими іржастими облямівками. Низ білий, шия спереду і воло з сірим нальотом і темно-бурими поздовжніми плямами. Молоді птахи до жовтня схожі на дорослих у весняному оперенні, і відрізняються тільки тим, що на волі у них значно менше плямок і вони світліші та розпливчаті.

 

Побережний болотяний — нетовариський і малопомітний птах. Під час осіннього перельоту побережники болотяні на Дніпрі тримаються майже виключно на мулистих відмілинах в глибині заток, частіше там, де є окремі кущики рослин. На морському узбережжі вони зустрічаються на голих піщаних плоских берегах лиманів та інших прибережних водойм. Ці кулики тримаються не тільки зграйками, а часто також поодинці і парами. Саме такі поодинокі птахи мають звичку затаюватися; зграйки тримаються відкрито і не підпускають людину так близько. Летять болотяні побережники, очевидно, як більшість куликів, вздовж Дніпра на південь і вздовж морського узбережжя на захід і південний захід.

Живлення

Харчується на непокритих рослинністю обмілинах, на грязьових мілководних ділянках озер, річок і морських лагун. Пересувається повільно, невеликими кроками на мілководді, час від часу занурюючи в мул свій дзьоб. Основна їжа болотяних побережників невеличкі молюски, комахи та їх личинки. Активний під час відпливів в будь-який час доби.

Розмноження

Гнізда робить на землі на сухому місці серед високої трави або в кущах з підстилкою з березових або вербових листків. Яйця відкладаються з настанням тепла, на початку червня. У кладці частіше всього чотири яйця бежевого або брудно-жовтого кольору з великою кількістю дрібних темних цяточок. Кладку насиджують самка з самцем по черзі протягом 22 днів. Можуть селитися невеликими, до 20 пар, колоніями. Після виводу молодих, в серпні, у старих птахів починається повне линяння, яке закінчується тільки на зимовищах. Молоді птахи починають линяти і вкриватись зимовим оперенням (часткове линяння) тільки у вересні, закінчується линяння теж на зимовищах.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Ареал побережника болотяного досить широкий. Трапляється він в південній частині тундрової зони та на крайній північній частині тайгової зони між полярним колом і 80 ° північної широти майже всієї Євразії, від Скандинавського півострова до прибережних районів Східносибірського моря, за деякими джерелами, також у Гренландії і на Шпіцбергені. Зимує в прибережних регіонах Аравійського півострова, Африки, Південно-східної Азії і Австралії. Типовими місцями проживання побережника болотяного є вологі, тванисті ділянки мохових і трав'янистих боліт, заболочені береги річок і лагун, мулисті озера і річкові мілини серед купин, кущів та дерев. В Україні побережник болотяний є постійним, але нечисленним осіннім перелітним птахом на Дніпрі і морському узбережжі; в цих місцях побережники болотяні зрідка трапляються й літом як не гніздові бродячі птахи; під час весняного перельоту іноді спостерігалися тільки на морському узбережжі та в деяких районах Півдня України.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»