Побережник морський (Calidris maritima, морской песочник)





Calidris maritima

Середовище існування/Опис

Маса тіла: 60-80 г, довжина тіла: 20-22 см, розмах крил: 40-44 см. Дорослий птах в шлюбному вбранні: верх бурий, з рудою і чорною строкатістю на плечових перах і спині; над оком білувата «брова»; воло, груди і боки тулуба білі, з сірувато-бурою строкатістю; черево біле; на білому надхвісті чорна поздовжня смуга; махові пера зверху чорно-бурі, вздовж основи пер проходить вузька біла смуга; стернові пера темно-сірі, центральна пара чорно-бура; дзьоб чорний; ноги жовтувато-сірі; у позашлюбному вбранні верх темний, сірувато-чорний або чорний, на перах вузька світла облямівка; дзьоб чорний, з жовтогарячою основою; ноги жовтогарячі. Молодий птах подібний до позашлюбного, але верх світліший, з темною строкатістю.

Вид –/Рід — Calidris maritima
Родина – Баранцеві
Ряд – Сивкоподібні

Побережника морського характеризують зазвичай як птицю скелястих морських берегів, але це вірно тільки для не гніздового часу, коли птахи керуються харчовими інстинктами. Але в якості гніздового місцеперебування вибирає переважно кам'янисту суху тундру. Кормовий біотоп — смуга прибою, на піщаному березі; в зимовий час особливо часто цей птах зустрічається біля води серед прибережних скель.

Відмінності від схожих видів: у позашлюбному вбранні від чорногрудого побережника відрізняється жовтогарячою основою дзьоба, жовтогарячими ногами, темнішим забарвленням оперення верху, а в шлюбний період — відсутністю чорної плями на грудях і череві.

Живлення

Морські комахи і дрібні безхребетні: жуки, личинки, павуки, ракоподібні і дрібні молюски.

Розмноження

Розбивка на пари у побережників морських відбувається протягом п'яти днів після прильоту. Гніздо робиться у вигляді невеликої лунки в моховому дерні між каменями, інший раз просто серед каменів, бідно вистелене мохом, лишайниками і листочками верби. У кладці 4 яйця. Форма їх наближається до грушоподібної, шкаралупа з матовим блиском. Основний фон яйця варіює від сірувато-зеленого до оливково-зеленого або бурого, по ньому розкидані темно-коричневі, іноді червонувато-коричневі плями.

Велику частину часу на гнізді проводить самець, самка лише спочатку часом підміняє його, а потім і зовсім залишає гніздо і самця. Насиджування триває 21-22 дні. Молоді птахи піднімаються на крило у віці 15-28 днів. Середня тривалість життя становить 6 років.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Гніздовий ареал — арктичні узбережжя і гірська тундра північної Євразії, Північної Америки та множинних островів Північного Льодовитого океану. В Україні траплявся на узбережжі Криму, можливі зустрічі на півночі країни.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»