Побережник чорногрудий (Calidris alpina, чернозобик)





Calidris alpina

Середовище існування/Опис

Дорослий птах досягає розмірів від 17 до 21 см, а розмах його крил становить від 32 до 36 см. Його вага становить від 40 до 60 г, а максимальна тривалість життя — 24 роки. Довгий дзьоб забарвлений в чорний колір і злегка зігнутий. Очі і лапки середньої довжини — коричневого кольору. Взимку черевце забарвлене в білий колір, а верхня сторона коричнева. Оперення у шлюбний період з нижньої сторони чорне, верхня сторона — червонувато-коричнева. Самці і самки виглядають однаково.

Вид –/Рід — Calidris alpina
Родина – МБаранцеві
Ряд – Сивкоподібні

Живлення

Побережник чорний харчується комахами і їх личинками, яких він клює своїм пристосованим дзьобом у мілкій воді. Під час перельотів в їжу йдуть також равлики, хробаки і невеликі ракоподібні.

Розмноження

Статева зрілість настає у віці одного року. Гніздо, яке будує побережник чорногрудий, як правило добре заховане в траві або кущах. Самка відкладає в період з квітня по липень до чотирьох світло-коричневих, плямистих яєць. Через три тижні вилуплюються пташенята. Після ще трьох тижнів вони починають літати і знайомляться з округою.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Під час гніздування мешкає в тундрових місцевостях. Під час перельотів на південь його можна зустріти у величезних кількостях біля мілководних узбереж Європи. Зиму проводять на Піренейському півострові або в Африці, надаючи перевагу мулистим берегам, болотам, пустирям та лукам з низькорослою рослинністю. На території України під час перельотів трапляється скрізь, на зимівлі зрідка в дельті Дунаю та на Сиваші.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»