Побережник червоногрудий (Calidris ferruginea, краснозобик)





Calidris ferruginea

Середовище існування/Опис

Маса тіла: 45-60 г, довжина тіла: 18-23 см, розмах крил: 38-41 см.

Вид –/Рід — Calidris ferruginea
Родина – Баранцеві
Ряд – Сивкоподібні

У дорослого птаха в шлюбному вбранні спина строката, з чорними, рудими і білуватими плямами; верх крил сірий; голова, шия, воло, груди і черево спереду насичено руді; задня частина черева біла, з темно-бурими плямами; надхвістя і підхвістя білі; зверху на крилах вздовж основи темно-бурих махових пер проходить вузька біла смуга; хвіст темно-сірий; дзьоб чорний, трохи загнутий донизу; ноги чорні; у позашлюбному оперенні верх сірий; над оком білувата «брова»; низ білий, воло по боках cipe. Молодий птах подібний до позашлюбного дорослого, але верх з темною строкатістю; воло з вохристим відтінком.

Відмінності від схожих видів: від чорногрудого і морського побережників відрізняється, зокрема, однотонно білим надхвістям; від ісландського побережника — також меншими розмірами і темно-сірим хвостом.

Побережники червоногруді зустрічаються переважно в прибережних, арктичних областях тундри як гніздові птахи. Вони охоче гніздяться на мілинах річок, а також в глибині материка. Під час перельоту можуть зустрічатися на чистих пляжах на узбережжі, а також у глибині материка. Часто птахам достатні зовсім маленькі площі, які служать їм для пошуку корму.

Живлення

Живиться двостулковими молюсками, черевоногими, а також комахами і їх личинками. Комарі служать йому харчуванням в місцях гніздування.

Розмноження

Статевої зрілості птахи досягають на третьому році життя. Пари шукають і знаходять один одного в регіонах зимівлі. Під час гніздового періоду між серединою травня і кінцем червня самка відкладає до 5 яєць. Перші пташенята стають на крило не раніше ніж у середині або наприкінці липня.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Побережник червоногрудий відомий переважно як птах арктичної тундри північного Сибіру. З Центральної Сибіру велика популяція мігрує через континентальну Європу і Середземне море до Західної Африки в регіони зимівлі. Статус перебування в Україні: пролітний. Розповсюдження (поширення): на всій території.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»