Побережник білохвостий (Calidris temminckii, белохвостый песочник)





Calidris temminckii

Середовище існування/Опис

Маса тіла: 22-33 г, довжина тіла: 12-14 см, розмах крил: 28-31 см. Дорослий птах в шлюбному вбранні: пера верху бурі, з вохристо-білою облямівкою і темно-бурими плямами; голова сірувато-бура, верх голови темніший; поперек і надхвістя по центру темно-бурі, по краях — білі; шия і воло сірувато-бурі; решта низу біла; зверху на крилах вздовж основи бурих махових пер проходить вузька біла смуга; хвіст білий, центральні стернові пера чорно-бурі; дзьоб темно-бурий; ноги буруваті; у позашлюбному оперенні верх сірувато-бурий, пера зі світлою облямівкою. Молодий птах забарвлений подібно до позашлюбного дорослого, але пера спини і крил строкатіші, з чорними передверхівковими смужками і плямами.

Вид –/Рід — Calidris temminckii
Родина – Баранцеві
Ряд – Сивкоподібні

Відмінності від схожих видів: від малого побережника відрізняється білими, крім центральних, стерновими перами і буруватими ногами.

Місця проживання в гніздовий період — береги річок і струмків, порослі негустою травою і рідкими чагарниками, схили ярів і узбереж. Зустрічається як у вологих, так і на сухих ділянках, проте перевага віддається місцям з валунами, будівлями та іншими височинами, зручними для шлюбної пісні. Часто зустрічається біля заток, фіордів, в дельтах, де висота над рівнем моря не перевищує 250 м, проте часто уникає особливо суворих кліматичних умов прибережної смуги крайньої півночі. В глибині материка гніздиться на висоті до 1200 м від рівня моря. Не боїться людини і нерідко селиться в селищах і на їх околицях.

Живлення

Харчується комахами та їх личинками (комарами, мухами, жуками, зокрема, плавунцями), черв'яками, молюсками й іншими дрібними безхребетними. У пошуках корму неквапливо пересувається по грузлому грунту, калюжах, по мулистих берегах водойм. Здобич видивляється або намагається намацати за допомогою дзьоба, зануреного в бруд. Побачивши жертву, швидким рухом хапає її. Іноді заходить по черевце у воду і ловить здобич, плаваючу на її поверхні, однак ніколи не годується в товщі води.

Розмноження

Серед всіх куликів білохвості пісочники прибувають до місць гніздування одними з останніх — у кінці травня або початку червня. Прилітають поодинці і групами по 12-30, частіше 4-6 птахів. Перед початком відкладання самка влаштовує від двох до шести гнізд - ямок, вистелених шаром сухих стебел осоки і листя чагарників. Найчастіше рослинності в підстилці небагато, але іноді переплетені стебла трав утворюють чашу з товщиною стінок до 1,5 см. Як правило, гнізда укриті в тіні куща верби висотою до 1 м, між камінням або хоча б під осоково купиною, але зустрічаються і повністю відкриті. У кладці, як правило, 4 яйця. Насиджування триває 20-22 дні. У віці 15-18 днів пташенята стають на крило, після чого виводки розпадаються.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Гніздиться на півночі Євразії, головним чином від Скандинавії до сходу до Чукотки, Анадиря і Камчатки, при цьому більше 93% популяції припадає на територію Росії. Статус перебування в Україні: пролітний. Розповсюдження (поширення): на всій території.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»