Лопатень (Eurynorhynchus pygmeus, лопатень)





Eurynorhynchus pygmeus

Середовище існування/Опис

Довжина тіла близько 14 см. Вершина дзьоба у вигляді ромбічної лопаточки (звідси і його назва). Голова і спина чорнувато-бурі з рудими плямами, горло і зоб руді.

Вид –/Рід — Eurynorhynchus pygmeus
Родина – Баранцеві
Ряд – Сивкоподібні

Дорослі самці і самки влітку — лоб, вуздечка і щоки іржаво-руді; через вуздечку і око проходить чорнувата, дуже вузька смужка. Верх голови і область між лопатками чорні, з широкими рудими облямівками. На затилку центри і облямівки пір'я блідіші. Поясниця сірувато-бура, верхні покривні пера хвоста чорні. Горло, шия спереду і з боків, область зоба і передня частина грудей руді, на грудях і зобі дрібні червонувато-бурі цятки; задня частина грудей, черевце і підхвістя білі. Першорядні махові пера сірувато-бурі. Подовжені внутрішні другорядні пера чорнуваті, з рудими облямівками. Плечові чорнувато-бурі, з рудими облямівками на більшій частині опахал і з білими облямівками при вершині. Пахвові білі. Рульові сірі, середня пара чорнувата. Дзьоб і ноги чорні; райдужка темно-бура.

Самці і самки взимку — верх тіла майже без рудого; зашийок сіруватий. Кайми пір'я міжлопаткової області і більш коротких плечових білуваті, центри чорнуваті. На більш довгих плечових і внутрішніх другорядних махових дуже вузькі, бліді охристо-руді облямівки. Лоб, смуга над оком, боки голови і весь низ білі, з легким буруватим нальотом на боках грудей. Від дзьоба до ока проходить слабко намічена бурувата смужка.

Молоді кулики-лопатні — лоб, смуга над оком, боки голови і весь низ білі. На зобу і боках грудей блідий сірувато-палевий наліт. Верх голови, міжлопаткова область, плечові і внутрішні другорядні махові чорнувато-бурі, з вузькими рудувато-каштановими каймами. Зашийок сіруватий. Ноги сірувато-бурі.

Кулик-лопатень — перелітний птах. На зиму відлітають в Південно-Східну Азію до Індії включно.

Біотоп. Суха або болотиста тундра, на прольоті — плоскі морські узбережжя. Селиться на сухих трав'янистих ділянках тундри, по пологих схилах — завжди по сусідству з прісними водоймами.

Весняна зміна оперення відбувається у дорослих, мабуть, на зимівлі або під час прольоту, так як кулички з'являються на батьківщині в повному шлюбному вбранні.

Живлення

Влітку лопатень харчується, мабуть, переважно наземними комахами, жуками, перетинчастокрилими і двокрилими. На прольоті і кочуваннях годується більше водними організмами. Ловля здобичі відбувається так само, як і у інших куликів, — лопатень схоплює її на землі, серед трави або біля води кінчиком дзьоба, але іноді ловить комах на льоту; при останньому способі полювання розширений при вершині дзьоб представляє хороше пристосування.

Розмноження

Моногами. Сезон розмноження припадає на липень-червень. Будівництвом гнізда займається самець. На місці гнізда вищипується трава або мох, а поглиблення вистилається листям трави або верболозу. У кладці 3-4 блідо-бурих з дрібними коричневими цятками яйця, які висиджуються самцем протягом 18-20 днів. Кулики-лопатні — територіальні.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Водиться на морських узбережжях і в суміжних районах вглиб від прибережної смуги на Чукотському півострові і на південь на протязі всього перешийка Камчатського півострова. Мігрує на південь на береги Тихого океану в Японії, Північної Кореї, Південної Кореї та Китаю, головним чином зимують у Південній і Південно-Східній Азії, також лопатень рідше зустрічається і в Індії, Бангладеші, Шрі-Ланці, Бірмі, Таїланді, В'єтнамі, на Філіппінах, Півострівної Малайзії та в Сінгапурі.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»