Побережник малий (Calidris minuta, кулик-воробей)





Calidris minuta

Середовище існування/Опис

Довжина від 14 до 16 см, в середньому побережник малий трохи менший білохвостого пісочника. Молодих птахів можна легко відрізнити за великою V-подібною білою плямою на спині, у коричнюватих дорослих птахів в літньому оперенні черевце біле, взимку білі ще й груди. Ноги і дзьоб чорні.

Вид –/Рід — Calidris minuta
Родина – Баранцеві
Ряд – Сивкоподібні

Живлення

Побережник малий шукає їжу як вдень, так і вночі на мілководді і біля мулистих берегів. Він харчується личинками комах, дрібними і затонулими комахами.

Розмноження

До початку липня самці демонструють токові польоти зі співом, в повітрі вони тримають крила трохи вище звичайного або виконують свою пісню з гілки дерева. Зазвичай гніздо побережника малого розташоване на сухому піднесеному місці недалеко від води.

Іноді воно вистелене кількома листочками, але частіше це просто ямка в землі. У кладці 4 яйця, час виведення пташенят припадає на кінець червня і липень. Більшість пташенят вилуплюється у другій половині липня. Побережники малі здійснюють перельоти по ночах, восени над Балтійським і Північним морями пролітають їх великі зграї, часто до них приєднуються інші пісочники.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Гніздиться в тундрі, на південь аж до самої лісотундри. Побережника малого немає або він дуже рідкісний там, де часто зустрічається білохвостий пісочник. Зимує побережник малий в тропічній Африці та Азії. У Центральній Європі малого побережника можна бачити регулярно під час його перельотів з серпня по жовтень. В Україні звичайний пролітний птах.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»