Плавунець круглодзьобий (Phalaropus lobatus, круглоносый плавунчик)





Phalaropus lobatus

Середовище існування/Опис

Плавунець круглодзьобий сягає близько 18 см в довжину, з перетинчастими пальцями і прямим дзьобом. Самки переважно темно-сірі зверху, з каштановою шиєю і грудиною, чорним обличчям і білим горлом. Самець пофарбований менш яскраво.

Вид –/Рід — Phalaropus lobatus
Родина – Баранцеві
Ряд – Сивкоподібні

У птахів даного виду перетинчасті пальці, що допомагає їм плавати. Пташенята сіро-коричневі зверху, коричнево-руді знизу, з темним обідком навколо очей.

Доросла самка у весняному оперенні. Зверху шиферно-чорна з V-подібною іржасто-жовтою фігурою на спині. Облямівки плечових пер теж іржасто-жовті. Поперек і верхні покривні пера хвоста посередині шиферно-чорні, по краях білі. Верхні покривні пера крила шиферно-чорні, найдовші з великих покривних пер з білими кінцями. Широке кільце через воло, перерване на задньому боці шиї, каштаново-рудого кольору. Боки грудей і смуги на боках черева темно-сірі. Решта нижньої сторони тіла білого кольору. Першорядні махові пера шиферно-чорні з білими стрижнями, другорядні – буро-сірі з білими основами і білими вузенькими облямівками на кінцях. Рульові пера темно-сірі, крайні пари світліші, з білими облямівками і білим на внутрішніх опахалах. Тонкий і гострий циліндричний дзьоб чорний, ноги сіро-голубі.

Дорослий самець у весняному оперенні. Схожий на самку, але каштанове кільце на волі звичайно з домішкою сірих пер, пера верху з білими облямівками. Це оперення плавунці носять з квітня до липня.

Зимове оперення. Голова і шия білі з великою темно-сірою плямою на потилиці, маленькою перед оком і смужками під оком і ззаду нього на верхній стороні шиї. Решта пер верхньої сторони тіла темно-сіра з білими облямівками. Весь низ чисто-білий. Зимове оперення птахи носять з вересня до лютого.

Живлення

Годуються плавунчики личинками комах та іншими наземними, але головним чином водними безхребетними. Зазвичай плавунчик добуває корм, скльовуючи його з поверхні води під час плавання.

Розмноження

Як і у всіх інших видів плавунчиків, типові ролі самки і самця в статевій поведінці інвертовані. Самки більші і яскравіше забарвлені, ніж самці. Самки заманюють самців, конкурують за територію і агресивно захищають гніздо і вибраного самця. Відклавши яйця, вони мігрують на південь, залишаючи самців висиджувати пташенят і піклуватися за молодняком.

У гнізді на землі в болотистій місцевості зазвичай знаходиться від трьох до семи яєць. Юні плавунчики самостійно годуються і здатні літати через 20 днів після народження.

Майже весь час поза періодом гніздування проводять у відкритій воді. Ці птахи часто дуже ручні і довірливі.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Мешкає в арктичних районах Північної Америки та Євразії. На зиму мігрує і, що незвично для болотних птахів, зимує на берегах тропічних морів. В Україні круглодзьобий плавунець є нечисленним осіннім і в більшості районів дуже рідкісним весняним перелітним птахом. В найбільшій кількості буває під час перельотів на морському узбережжі.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»