Плавунець плоскодзьобий (Phalaropus fulicarius, плосконосый плавунчик)





Phalaropus fulicarius

Середовище існування/Опис

Статевий диморфізм у дорослих птахів полягає у тому, що самки забарвлені більш яскраво, ніж самці. У дорослої самки в шлюбному вбранні верх голови і вуздечка чорні; щоки і покривні пера білі; пера спини і покривні пера крил чорні, з вохристою облямівкою; поперек і надхвістя сірі; шия і низ тулуба насичено руді; зверху на крилі вздовж основи другорядних махових пер проходить біла смуга, яку видно в польоті; спід крил білий, махові пера зверху сірувато-чорні; стернові пера сірі, середня пара темно-бура; дзьоб жовтий, на кінці чорний; ноги сірі. Дорослий самець у шлюбному вбранні схожий на шлюбну дорослу самку, але верх голови бурий, з темними вузькими поздовжніми смугами; шия і низ тулуба з домішкою білого. У позашлюбному вбранні самець і самка подібні: верх сірий; тім'я, потилиця і смуги за очима чорно-бурі; решта оперення біла; дзьоб темно-бурий, з жовтою основою. У молодого птаха пера верху чорні, з вохристою облямівкою; низ і шия білі, на шиї, волі і боках іржастий відтінок; дзьоб темно-бурий.

Вид –/Рід — Phalaropus fulicarius
Родина – Баранцеві
Ряд – Сивкоподібні

Маса тіла 35—60 г, довжина тіла 20—22 см, розмах крил 37—40 см.

Мігрує над морями, причому птахів відмічали на відстані 80—160 км від берега. Притримують районів океану, найбагатших планктонними організмами. У позагніздовий період часто тримаються зграями, які нараховують десятки або навіть декілька тисяч особин.

Живлення

Під час живлення плосконосі плавунці часто швидко плавають у невеликому колі, утворюючи невеликий вир. Живляться безхребетними, інколи літають у повітрі, відловлюючи комах.

Розмноження

Гніздиться на землі на заболочених ділянках тундри з невеликими водоймами, заболоченими луками, на заболочених долинах річок. До гніздування приступає наприкінці травня — на початку червня. Гніздо розміщує зазвичай на краю невеликого озера. У кладці буває 4, рідше 3 яйця, насиджує їх самець протягом 19 днів. З виводком, як правило, буває тільки самець, але інколи з пташенятами бувають обидва з батьків.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Поширений на гніздуванні в арктичних районах Євразії та Північної Америки. Перелітний птах, який мігрує переважно океанічними маршрутами, що нехарактерно для куликів. Місця зимівель розміщені у тропічних і субтропічних районах Африки та Південної Америки. Зимують переважно у відкритому морі, на великій відстані від материків. В Україні рідкісний залітний птах на всій території.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»