Мородунка (Xenus cinereus, мородунка)





Xenus cinereus

Середовище існування/Опис

Розміром з дрозда. Головна характерна риса мордунки, що відрізняє її від інших бекасових птахів — довгий, сплощений і помітно викривлений догори дзьоб (подібна форма дзьоба також зустрічається у шилодзьобки і споріднених їй птахів). Основа дзьоба — жовта, інша частина — чорна або буро-чорна. Ноги відносно короткі, жовті, помаранчеві або сіро-зелені (в останньому варіанті зазвичай у старих птахів). Райдужка бура . Загальна довжина 22-25 см, розмах крил 38-42 см, маса 55-120 г.

Вид –/Рід — Xenus cinereus
Родина – Баранцеві
Ряд – Сивкоподібні

Статеві відмінності в забарвленні відсутні. Брови світлі. Верх буруватий або димчасто-сірий з темними плямами, низ білий з бурими поздовжніми рисками на шиї і грудях. Влітку на лопатках уздовж спини є дві чорні смуги, у більшості птахів зникають після осінньої линьки. У польоті по задньому краю крила добре видна широка біла смуга — як у коловодника, але не така контрастна. Нижня частина крила повністю біла. Зимове вбрання в цілому схоже на літнє, але більш монотонне — яскраві деталі оперення відсутні або ледве помітні. Птахи першого року життя зверху темніші — бурі з рудими або охристими облямівками пір'я.

У гніздовий період населяє болотисті береги прісноводних водойм, порослі невисокою навколоводною рослинністю. Часто селиться в долинах звивистих річок, русла яких рясніють старицями, калюжами і захаращені паводковим сміттям, грязьовими мілинами, а береги являють собою заплавні луки з густими заростями верби, черемхи, очерету, хвоща та інших рослин. Необхідною умовою існування в гніздовий період є тванисті ділянки берега, що складаються з незадернованного грунту — мулу, піску або торфу.

Живлення

Основу харчування в гніздовий період складають імаго і личинки водяних комах, сухопутні жуки.

Розмноження

Гніздиться окремими парами або невеликими розрідженими колоніями разом з іншими болотними птахами. Гніздова споруда примітивна, являє собою ямку глибиною близько 31 мм і діаметром 90-92 мм, вистелену різноманітним зібраним поблизу матеріалом — шматочками кори, тирсою, стеблинками трав, уламками очерету, черепашками молюсків і іншим лісовим сміттям. Найчастіше воно розташоване на сухому місці недалеко від води, але також може знаходитися на сирій мілині річки або в траві і на відстані до 100 м від водойми, бути абсолютно відкритим або захованим під пучком трави або хмизом.

За рік буває тільки один виводок, однак при втраті початкової кладки самка гніздиться повторно. Повна кладка містить 4 яйця, дуже рідко 3 або 5 яєць. Насиджують, по всій видимості, обидва птахи (за іншими даними, тільки самець) 23-24 дні, починаючи з третього або четвертого яйця. При появі людини на початку насиджування задовго сходять з гнізда і затаюються, ближче до кінця — підпускають на близьку відстань, після чого з писком відводять, зображуючи поранену птицю. Виводки тримаються біля води, часто у багнистих важкодоступних місцях — болотах, сирих ділянках лук, заростях хвоща.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Поширена в Східній Європі і Сибірі, здебільшого на території Росії. Типовий перелітний птах, гніздиться в тропіках вздовж морських узбереж Африки, Азії і Австралії. На території України гніздиться в басейні Десни та Середнього Дніпра.





... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вітаю на сайті «Птахи України»